Zagađivačima uvesti ekološku naknadu i isplaćivati ju oštećenima


Komentirajući nove odluke Europske unije vezane uz restrikcije zagađenja prirode i uvođenje još strožih pravila o ispuštanju CO2, predsjednik Zelenog saveza Josip Anton Rupnik na konferenciji za novinare u četvrtak je upozorio da se Hrvatskoj i dalje nude dijametralno suprotni programi. 

- Ratificirali smo Sporazum iz Kyota i Arhušku konvenciju pa se i dalje pitamo zašto se ti ratificirani dokumenti ne poštuju iako na osnovi Ustava imaju prednost pred našim zakonima. Postavlja se pitanje, da li će netko u našoj zemlji odgovarati za nepoštivanje ili točnije ne provođenje tih dokumenata? Zašto se ne poštuje mišljenje stručnjaka i građana u našoj zemlji da se zabrani korištenje ugljena kao energenta, kojeg u Hrvatskoj nema i mora se uvoziti, te se ne koriste domaći resursi u proizvodnji električne energije, upozorio je Rupnik.

Po njegovim riječima, korištenje obnovljivih izvora energije kao što su vjetar, sunce, bio masa, protočne centrale na potocima pogotovo na rijekama, trebali su biti pokretači industrijskog razvoja zemlje i zapošljavanja građana.

- Kada se govori o proizvodnji električne energije, suočeni smo s nedopustivima radnjama, a jedan takav nedopustiv primjer vezan je uz slučaj izgradnje trećeg bloka - Plomina "C". Planira se izgradnja navedenog bloka s uvoznim ugljenom iako na svega nekoliko kilometara udaljenosti prolazi plinovod i planira se gradnja LNG terminala. Taj je cijeli projekt u suprotnosti s Prostornim planom Istarske županije, upozorio je Rupnik.

Kako bi se suprotstavili potencijalnim investitorima, koji u Hrvatskoj na osnovu uništavanja prirode i okoliša ostvaruju ekstremnu zaradu, Rupnik je zatražio da Skupština grada Zagreba zajedno s Skupštinama Županija u Hrvatskoj pokrenu postupak za uvođenje ekološke naknade zagađivačima u zemlji koji ispuštaju CO2.

-Predlažemo da se u našoj zemlji uvede naknada od osam eura po toni, a takva ekološka naknada trebala bi se isplaćivati lokalnoj samoupravi kao naknada za prouzročenu štetu stanovnicima koji žive u blizini takvih zagađivača.

Također, predlažemo da se 50 posto sredstava isplaćuje općinama i gradovima, koji su udaljeni najviše 10 kilometara zračne linije od izvora zagađivanja, a drugih 50 posto županijama na čijem području postoji i radi takav zagađivač, upozorio je Rupnik.

Dodao je kako je ove konkretne prijedloge stranka u četvrtak uputila i na službene adrese navedenih institucija od kojih se traži pokretanje postupka za uvođenje ekološke naknade. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter