Zagađeno more u Kostreni, iscurila nafta iz Urinja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neutvrđene količine nafte iscurile su na području Rafinerije nafte Rijeka u more ispred Kostrene. Iz Ine tvrde da je izljev do kojeg je došlo na predjelu uvale Dražice najvećim dijelom zadržan unutar plutajuće brane postavljene na moru pred rafinerijom, no ružne nakupine guste smeđe tvari u moru uz rub plaža i na grotama zapadno od Urinja uznemirile su brojne stanovnike Kostrene i šetače na Žurkovu.

Iako prema službenim informacijama Županijskog operativnog centra za zaštitu mora (ŽOC), uzrok zagađenju nije poznat, na čitavom potezu plaža od Urinja u smjeru Brodogradilišta Viktor Lenac, tijekom dana se mogao osjetiti intenzivan miris nalik onome lož-ulja ili dizelskog goriva, a da je riječ o zagađenju nekom vrstom ulja ili goriva bilo je jasno i po tankom sloju masnoće koji se presijavao na morskoj površini duž obale.

Takav je prizor, posve razumljivo, izazvao veliku zabrinutost građana koji su se zatekli na mjestu događaja, te su odmah alarmirali Županijski operativni centar za zaštitu mora (ŽOC), Općinu Kostrena i ostale dežurne službe. Prema riječima zapovjednika ŽOC-a, riječkog lučkog kapetana Darka Glažara, na teren su odmah upućene ekipe Lučke kapetanije i Dezinsekcije. Unatoč ružnim prizorima zagađenja, Glažar kaže kako nema mjesta panici.

– Pokazalo se da je ipak riječ o zagađenju manjih razmjera. Prema izvještajima naših ekipa na moru je bio prisutan tanki film ulja, u pojasu od obalnog ruba, pa do udaljenosti od oko 180 metara od obale. Prve analize govore da bi mogla biti riječ o dizelskom gorivu, srećom ne u velikoj količini, kaže Glažar, koji nam je potvrdio da je zagađenje ipak tretirano disperzantima s plovila Dezinsekcije.

Iz same Ine na naš upit o uzroku zagađenja mora ispred Kostrene oglasili su se tek šturim odgovorom da je tijekom jutarnjih sati, u uvali Dražice došlo je do manjeg istjecanja ugljikovodika u more.

– Ugovoreni dobavljač odmah je pristupio sanaciji. Površina mora je očišćena, istjecanje je zaustavljeno, a točan uzrok se istražuje. Sve relevantne službe su obaviještene, odgovoreno je iz Ine.

Uz djelatnike Lučke kapetanije Rijeka i Dezinsekcije na teren je izišao i komunalni redar Općine Kostrena, a načelnica Mirela Marunić kaže kako nije riječ o jedinom incidentu povezanom s rafinerijom u proteklih nekoliko dana. (M. GLAVAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter