Zagađenje treba prijaviti Hrvatskim vodama

Pazinčica (M. RIMANIĆ)
Pazinčica (M. RIMANIĆ)

Voda za kupanje na Pazinčici, na lokaciji Zarečki krov, ocijenjena je izvrsnom za kupanje, rekao je na konferenciji za novinare pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Podsjetio je pritom kako je Grada Pazin Programu mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti na svom području u 2015. godini dodao mjeru ispitivanja vode za kupanje na Zarečkom krovu, u razdoblju od 1. lipnja do 1. rujna.

Dinamika ispitivanja, odnosno uzimanja uzoraka, je svakih 15 dana, a provodi ih Zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Ta se izvješća redovito javno objavljuju, rekao je Krulčić i istakao kako se voda ocjenjuje prema Uredbi o kakvoći vode za kupanje, iako mjesto uzimanja uzoraka nije voda za kupanje na površinskim vodama prema spomenutoj uredbi, naime, nije javna plaža.

Prijava Hrvatskim vodama

Pazinčica, ili Pazinski potok, je javno vodno dobro, rekao je Krulčić citirajući Zakon o vodama u kojem piše da "Javnim vodnim dobrom sukladno ovom Zakonu upravljaju Hrvatske vode. Pod upravljanjem iz stavka 1. ovoga članka smatra se održavanje, korištenje i čuvanje javnog vodnog dobra za namjene kojima javno dobro služi". Stoga, ukoliko građani primijete neke nepoželjne pojave na vodnom dobru mogu podnijeti prijavu Hrvatskim vodama, rekao je Krulčić.

Nakon prijave na uviđaj obično izlaze vodni čuvari, a nakon ustanovljenog stanja, ako je potrebno o tome izvješćuju vodopravnu inspekciju, koja je nadležna za daljnje postupanje. Pazinski potok na dijelu od željezničkog mosta do Pazinske jame dio je ekološke mreže Republike Hrvatske, Natura 2000, a tim područjem upravlja Javna ustanova Natura Histrica.

- Ukoliko se izvrši prijava Naturi Histrici njihovi čuvari prirode mogu izvršiti uviđaj na terenu, a nakon toga izvijestiti nadležne inspekcije, u ovom slučaju vodopravnu", kaže Krulčić.

U slučaju zagađenja Grad Pazin izvješćuje vodopravnu inspekciju od koje traži postupanje u okviru njenih nadležnosti. Kako bi se konačno riješila zagađenja Pazinčice Grad Pazin i Usluga odvodnja rade na dokumentaciji za prijavu gradnje kanalizacije Rijavac (selo blizu Pazina) na EU fondove, dok će se kanalizacija Zarečja graditi u sklopu Programa izgradnje sustava sanitarne odvodnje ruralnih naselja Istarskog vodozaštitnog sustava.

Cerovlje ulaže u zaštitu voda

Za Zarečje je već ishođena građevinska dozvola i gradnja će započeti početkom 2016. godine. Krulčić smatra kako će gradnja kanalizacije u ova dva naselja najbliža Pazinčici smanjiti mogućnosti potencijalnih zagađenja vodotoka.

Budući da Paznčica, s brojim pritocima, dijelom teče i područjem općine Cerovlje, Emil Daus, načelnik Općine Cerovlje na ovoj je konferenciji za novinare dodao kako su, potaknuti zagađenjima na Zarečkom korovu, uzorkovali vodu kod mosta u Cerovlju i mosta u Pazinskim Novakima, ali je voda u oba slučaja ocijenjena izvrsnom kakvoćom.

Daus je dodao kako i Općine Cerovlje mnogo ulaže u zaštitu okoliša i vodnih resursa, pa se uz ostalo priprema gradnja kanalizacije s pročistačima otpadnih voda u Cerovlju, Borutu i Pazinskim Novakima u slivu Pazinčice, a u slivu Botonege u Grimaldi, Pagubicama i Draguću, u kojem će gradnja započeti za nekoliko dana.

- Samo takvim, sustavnim pristupom problemu zagađenjima vodotoka može se napokon stati na kraj, smatra Daus. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter