Zagađenje povezano s razvojem autizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novorođenčad koja je tijekom trudnoće i prve godine života bila izložena visokim razinama zagađenja ima veće izglede postati autistična, pokazalo je američko istraživanje.

Rezultati objavljeni u časopisu Archives of General Psychiatry podupiru ranija istraživanja koja povezuju udaljenost mjesta stanovanja djece od autocesta s pojavom toga poremećaja.

"Ne kažemo da zagađenje u prometu izaziva autizam, no može biti faktor rizika za to", kaže Heather Volk s Keck medicinskog fakulteta Južnokalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu.

Prevalencija autizma porasla je tijekom proteklih nekoliko godina i sada se procjenjuje da poremećaj, koji se kreće od duboke nesposobnosti za komuniciranje i mentalne retardacije do blažih simptoma, pogađa svako 88. dijete u SAD-u.

Porast u broju dijagnosticiranih slučajeva autizma praćen je rastućim brojem istraživanja toga poremećaja i Volkovo istraživanje jedno je od onih koji su se bavili pitanjem kako faktori okoliša mogu biti povezani s dječjim rizicima razvoja autizma.

Znanstvenici su proučavali podatke o razini zagađenja oko doma trudnice i novorođenčeta i utvrdili su da su autistična djeca dvostruko češće izložena prometnom zagađenju, a utvrdili su i da djeca koja su bila izložena najvećem zagađenju imala dvostruko veći rizik razvoja autizma. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter