Zagađenje Boljunčice nije ugrozilo izvorišta

(R. S.)
(R. S.)

Analiza uzoraka vode Boljunčice, nakon njenog zagađenja prošlog tjedna, potvrdila je prvotni nalaz vodopravnog inspektora: u korito rječice istekao je izmet i urin s farme krava Bio Adria u Čepiću. Iz Hrvatskih voda ocjenjuju da se ne radi o znatnom onečišćenju, jer nisu ugrožena izvorišta niti ima većih negativnih utjecaja na stanje voda i vodnog okoliša, što znači da nema ni elemenata kaznenog djela.

Epilog je to ekološkog incidenta u Čepićkom polju, u kojem je, prema službenim procjenama, uginulo između 50 i 100 kilograma slatkovodne ribe u donjem toku Boljunčice prema Plominskom zaljevu. Materijalna šteta, doznajemo, nije zabilježena niti prijavljena.

Iz policije smo, pak, doznali da su njeni službenici po dojavi izašli na teren i izvijestili sve mjerodavne, no nisu obavili očevid budući da to državno odvjetništvo nije naložilo, pa ostajemo bez službeno utvrđenog uzroka incidenta.

Vladimir Licul, suvlasnik i direktor farme s oko 900 grla, za naš je list, podsjetimo, izjavio da nije došlo do kvara na sustavu za prskanje, odnosno prihranu usjeva gnojovkom, već je svemu kumovala sabotaža. Njegovi su radnici, kazao je, u dva navrata pronalazili otkvačene cijevi kojima se gnojnica pumpa do polja.

- Policija provodi izvide kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane za ovaj događaj, napominje glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter