Zaduženi u švicarcima udružili se protiv banaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je u utorak, 19. srpnja, održana osnivacka skupština podnesen je zahtjev za registraciju Udruge franak. Ona ima za cilj suprotstaviti se društvenoj neodgovornosti i socijalnoj neosjetljivosti poslovnih banaka prema korisnicima kredita koji su otplatu vezali uz švicarski franak. Jedan od pokretaca Udruge s kojim smo jucer imali prilike razgovarati, a koji nije voljan da objavimo njegove podatke u javnosti do registracije udruge, kaže da je inicijativa za osnivanje potekla iz rasprave na internetskom forumu.

- Otkako smo podigli internetsku stranicu i pokrenuli osnivanje udruge javilo nam se 170 gradana koji smatraju da su ošteceni zbog tih kredita. Svakog dana pristiže nam 20-30 novih slucajeva i vjerojatno cemo ubrzo zabilježiti nekoliko stotina novih, veli nam naš sugovornik. Dodaje da iako je inicijativa potekla iz Splita, za sada nisu animirali velik broj Dalmatinaca, ali da im se Istrani javljaju u velikom broju, što je pokretace udruge poprilicno iznenadilo te zbog toga planiraju susret s gradanima Rijeke 28. srpnja, a nakon toga, sredinom kolovoza, dolaze u Pulu.

- Kredit u "švicarcima" je mnogima uništio život i što je najgore, kad ljudi misle da su došli pred zid, potonu još dublje jer franak nemilosrdno jaca, veli jedan od pokretaca udruge. Upitan koji ce im biti daljnji korak odgovara da sada vode razgovore s pravnicima o tome što mogu postici pravnim putem da ospore haracenje banaka.

"Banka je sav rizik tržišnih kretanja prebacila iskljucivo na korisnike kredita. Istovremeno, iz recentnih financijskih izvješca tih banaka vidljivo je da su njihov najveci izvor profita visoke kamatne stope. Rast franka i kamata za neke gradane znaci da sada placaju ratu koja je 65 posto i više veca u odnosu na pocetni iznos, a na temelju kojih je bila prosudivana njihova kreditna sposobnost.

Stoga ce se udruga zalagati za jasno i transparentno obrazlaganje postupaka poslovnih banaka kojima se mijenjaju uvjeti i cijene njihovih usluga te ce se boriti protiv prakse ucestalog i netransparentnog mijenjanja rate/anuiteta korisnicima kredita.

Zalagat cemo se za što hitnije zakonsko uvodenje instituta osobnog bankrota te cemo naš rad usmjeriti na poticanje nadležnih institucija da donesu zakonske i druge regulatorne okvire kojima bi se zaštitio položaj korisnika kredita", piše u priopcenju Udruge franak koja je u postupku registracije. (P. GREGOROVIC)


Euro ojacao prema kuni i više nego što to pokazuje tecajnica HNB-a
Citav ovaj tjedan euro se prodaje na medubankarskom tržištu na razinama od oko 7,45 kuna, a tu vrijednost je prešao na tecajnici HNB-a tek danas, kada je dostigao 7,454. U protekla dva dana je vrijednost od 7,45 bila minimalna, a 7,475 maksimalna na tržištu. Stoga se i sutra može ocekivati nastavak rasta eura prema toj višoj vrijednosti i na tecajnici HNB-a.
Nakon dva dana pada danas je franak ponovno aprecirao i dostigao 6,412 kuna. No, sinoc je na svjetskim deviznim tržištima oslabio pa i ako euro sutra ojaca prema kuni, franak bi trebao deprecirati ispod 6,4.


Podijeli: Facebook Twiter