Zadržati kvalitetu uz prihvatljvu cijenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne kaže se bez razloga da je pravi blagoslov uživati u plodovima svog rada. Miroslav Plišo, ugledni zagrebacki odvjetnik, a odnedavno i jedan od vodecih istarskih vinara, jucer je zajedno s mnoštvom prijatelja, poslovnih partnera i uzvanika uživao u plodovima svojih vinograda na jednom od najljepših istarskih imanja, stanciji Meneghetti.

Podsjetimo, Miroslav Plišo zamijenio je užurbanost zagrebackih ulica za spokoj ovog imanja okruženog mediteranskim mirisima loze i masline. Na ovoj stanciji koja sveukupno obuhvaca 12 hektara, Miroslav Plišo je predstavio nova vina Meneghetti - malvaziju i merlot berbe 2010. Radi se o vinima koja zadržavaju kvalitetu prethodnih iz linije Menghetti, a u isto vrijeme se svrstavaju u prihvatljiv cjenovni razred.

- Naš koncept je jednostavan, naša vina ne idu u supermarkete. Danas predstavljena vina bit ce mahom plasirana po turistickim odredištima i hotelima širom Hrvatske, kaže Plišo isticuci da se linija Meneghetti od nedavno probila na tržišta susjednih zemalja, ali i na ona pojedinih egzoticnih destinacija.

- Otvorili smo jedno novo, zahtjevno tržište. Radi se o Hong Kongu i Macau gdje smo se pozicionirali u najbolje hotele i restorane jer ne smijemo zaboraviti da je azijska scena takva da se najbolji restorani nalaze u najboljim hotelima.

Osim ovih egzoticnih tržišta, u posljednje vrijeme probili smo se i na vrlo zahtjevno slovensko tržište koje je vec godinama etablirano, no poprilicno zatvoreno za strana vina. Za nekoliko dana zapocet cemo distribuciju za Austriju, a u tijeku je izvoz u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru. Ove godine izlazimo i na americko tržište, a racunam i da cemo uspjeti s distribucijom u Rusiju, dakle cilj nam je ujedno i privuci turiste iz tih zemalja da dodu u Hrvatsku.

No, radi se o tržištima koja su vrlo komplicirana za relativno male kolicine vina koje mi proizvodimo. Ipak, važno je biti prisutan u nekoliko dobrih restorana, pa kad proizvodnja bude nešto veca, povecat cemo i kolicine u ponudi, kaže Plišo.





Miroslava Plišu upitali smo što misli o konkurentnosti istarskih vina te promjenama koje ocekuju proizvodace ulaskom u Europsku uniju.

- Kao prvo, mislim da Hrvatska još uvijek nije zasadila dovoljno vinove loze s obzirom na potražnju. Ako govorimo samo o Istri, mislim da ona takoder ima prilike sadit nove vinograde, kako za domace, tako i za potrebe iz inozemstva. Što se tice kolicina, smatram da imamo još prostora da proizvodnju povecamo. Medutim, moramo poceti proizvoditi vina srednjeg i visokog ranga. Takoder, ova bazna proizvodnja koja je vrlo visoke kvalitete može se održati.

Ipak, proizvodnjom vina visokog ranga pokazali bismo da ovaj terroir može dati odlicna vina i to u svjetskim relacijama, a koja ujedno ne moraju biti toliko skupa. Suština svega nedvojbeno je kvaliteta, objašnjava Plišo. (Piše Marko PERCAN; Snimio Neven LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter