Zadružni podrum postaje prestižni Roxanich Heritage Wine Hotel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na mjestu zapuštenog, starog zadružnog podruma u naselju Kanal u podnožju Motovuna započela je izgradnja reprezentativnog Roxanich Heritage Wine Hotela i 5-etažnog vinskog podruma vrijednih ukupno 79,3 milijuna kuna koji bi trebali biti gotovi do idućeg ljeta, najavljeno je danas na konferenciji za novinare održanoj u motovunskom restoranu Cotić. Hotel vrijedan 48 milijuna kuna bit će smješten u zgradi starog komunalnog podruma sagrađenog 1902. godine, a prostirat će se na površini od gotovo 3.000 četvornih metara. Sastojat će se od 28 hotelskih soba, četiri apartmana, restorana, predvorja, bara, trgovine, konferencijske dvorane, kuhinje, saune, servisnih prostorija i podzemne garaže za 36 vozila.

Posao za oko trideset radnika

Vinski će podrum, vrijedan 31,3 milijun kuna, na površini od 3.136 četvornih metara obuhvaćati prostor za proizvodnju, vrenje, odležavanje vina, skladišta, arhive vina, do izložbenog prostora i onog za degustaciju. Oba projekta sufinancirana su iz strukturnih i investicijskih fondova Europske unije, i to hotel u visini od 9,6 milijuna kuna, a podrum s 9,9 milijuna kuna.

- Odabir starog motovunskog podruma kao mjesta za izgradnju novog vinskog centra ima za cilj širenje djelatnosti na turizam, kulturu i organizaciju raznih tematskih događanja vezanih uz filozofiju vina. Roxanich Heritage Wine Hotel svojim će radom, vinskom i gastronomskom ponudom biti gotovo intimno povezan s Motovunom i Istrom, a suradnjom s domaćim proizvođačima hrane potrudit ćemo se dodatno afirmirati autentični doživljaj Istre. Tome će pomoći i naši zaposlenici, kojih očekujemo da ćemo zaposliti između 25 i 30. Time otvaramo nove mogućnosti za još ljepši i spontaniji rad na vinima, kazao je Opatijac Mladen Rožanić, direktor tvrtke Roxanich iz Kosinožići nedaleko Višnjana. Pridodao je da je stari vinski podrum imao samo nadzemne etaže što ipak nije primjereno vinskoj proizvodnji 21. stoljeća, pa su se odlučili njega revitalizirati prenamjenom u hotel, a vinski podrum sagraditi pokraj njega.

- Ovo je upravo ono što nam treba kvalitetni sadržaji, s jedne strane proizvodnja, ali i usluga, odnosno mali, privatni, obiteljski hoteli u ovom najljepšem kraju na svijetu, u unutrašnjosti Istre. Sve to još kad se oplemeni europskim novcem onda se dokazuje ona stara poslovica da onaj tko neće, ne želi, nema volje ili želje, naći će škužu, a onaj koji ima viziju, volju i ideju naći će načina, kazao je istarski župan Valter Flego.

- Gospodin Rožanić sa svojim timom podiže ljestvicu turizma u Motovunu i daje nam sadržaj koji Motovunu zaista treba, kazao je motovunski načelnik Tomislav Pahović koji vjeruje da će ovaj projekt privući i druge investitore u Motovun.

Spoj prostora, duha i samog mjesta

- Ova investicija je među najvećima u posljednjih desetak godina, i to je investicija koja se dešava u središnjem dijelu Istre. Ono što je najvažnije je da ovaj hotel već ima zadanu tematiku, što je važno, jer globtroteri više ne gledaju koliko ima zvjezdica neki hotel, nego kakva je tematika i duh hotela, kazao je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

- Vinistra jedva čeka ovakve projekte koje predstavljaju novi uzlet vinarske scene u Istri, kazao je predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti.

- Arhitektura ne postoji bez tri stvari, prvo morate imati ideju, a da ta ideja nije prvenstveno arhitektonska, jer ona spaja prostor, duh i mjesto. Druga stvar je da morate imati tim ljudi koji razumiju što rade, mislim da je od prvog dana ovaj projekt skriptiran s pričom Mladena i njegovog vina, i treće mislim da je ovo mjesto bogomdano, jer kao što sami vidite ono se nalazi u podnožju brda koje je vrlo ikonično. Kada vidite Motovun moglo bi se reći da ovdje gotovo ne možete napraviti krivu stvar, ali vrlo odgovorno mjesto, jer ta ikona koja je gore zapravo vam daje jednu veliku odgovornost. To je mjesto koje spaja vinograd, stari podrum koji sada postaje mjesto u kojem ljudi žive, kazao je arhitekt Idis Turato iz riječkog Arhitektonskog biroa Turato.

Spoj nemogućeg

Spaja se nešto što se do prije 20 godina nije moglo spojiti: poljoprivreda, proizvodnja, skladištenje, kušanje i turizam. Vi danas u ovom mjestu imate ono što je prije u prostornom planu bilo planirano na pet različitih lokacija, kazao je arhitekt Idis Turato iz riječkog Arhitektonskog biroa Turato pridodavši da je njegova arhitektura, kao i vino Roxanich, iskrena, prirodnih materijala i bez suvišnih elemenata: "podrum je ukopan, a hotel lebdi iznad njega". (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter