"Zadružni dom" i "staro samljišće" u zalog za kredit

Aldo Bančić, Ratko Jeromela, Luciano Žufić (A. DAGOSTIN)
Aldo Bančić, Ratko Jeromela, Luciano Žufić (A. DAGOSTIN)

- Zgroženi smo nedavnom informacijom koju smo dobili od visokog izvora iz IDS-a koji nam je dojavio o kriminalnim radnjama žminjskog općinskog načelnika Marka Križmana i čelništva, započeo je Ratko Jeromela (HDZ) konferenciju za novinare koju je zbog zaduživanja općine zajednički u Čakavskoj kući organizirala žminjska oporba.

- Kada smo provjerili navode, ostali smo osupnuti viđenim, 4. lipnja 2014. godine dana je kao zalog pod hipoteku općinska zgrada na glavnom trgu znana kao "zadružni dom" te općinsko zemljište poznato kao "staro samljišće" da bi općina mogla podignuti kredit kod jedne komercijalne banke u visini od 800 tisuća kuna što je protuzakonito, nastavio je Jeromela kazavši da je time načelnik dokazao da tajno vodi općinske financije, u ključnim odlukama zaobilazi općinsko vijeće, a time i građane. Prema projekciji proračuna ne postoji nijedna investicija koja bi opravdala takvo zaduživanje osim isplaćivanja vlastitih dohodaka same vlasti. Pozvao je nadležne organe da istraže općinsko poslovanje te zaključio da ovakvo vođenje općinu vodi u propast.

Luciano Žufić (SDP) podijelio je fotokopije zemljišnoknjižnog izvatka koji dokazuju stavljanje općinske imovine pod hipoteku te naglasio da se na zasjedanju općinskog vijeća koji je prethodio kreditu niti onom koji je slijedio 12. lipnja nije raspravljalo niti donijela odluka o tom zaduživanju što je protivno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Zbog toga će žminjski SDP općinsku vlast prijaviti Ministarstvu financija za nezakonito i netransparentno trošenje proračunskih sredstava. Prijašnji načelnik Aldo Bančić (nezavisna lista) ustvrdio je da je primopredaja vlasti bila uredna, ali da je već 2013. godine općina završila u neznatnom i stoga nedopustivom minusu (270 tisuća kuna) zbog kojih je izgubila mogućnost apliciranja na fondove EU. Nezadovoljan je i stopiranjem donošenja strategije sveukupnog razvoja općine koja je preduvjet za izradu strategije LAG-a Rovinjštine, a time i apliciranje putem te udruge. Žufić smatra da je stvarni općinski minus mnogo veći od prikazanog te da se s posljednjim zaduženjem kreće oko 2 milijuna kuna. U toj se financijskoj situaciji ne može samo na glazbenike (Jasmin Stavros, Tony Cetinski…) koji će nastupiti na općinskoj fešti Bartulja potrošiti više od 200 tisuća kuna, zaključio je Žufić. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter