Zadruge zapošljavaju milijardu radnika

Ha-Joon Chang se okupljenima obratio putem video konferencije
Ha-Joon Chang se okupljenima obratio putem video konferencije

Zadruge u čitavom svijetu zapošljavaju milijardu radnika što je više nego zajedno zapošljavaju sve multinacionalne. I zadruge i multinacionalne djeluju po jednakom sistemu - imaju menadžment, koji se brine za postizanje što boljih rezultata, i dioničare ili zadrugare koje brine da ostvare što veću zaradu.

To su neki od brojnih zaključaka koji su se mogli čuti drugog dana međunarodne konferencije o zadrugarstvu "Co-operatives in local and regional development" koja se održava u hotelu Park Plaza Histria.

Uvodnu prezentaciju je putem video konferencije održao Ha-Joon Chang, a koji je prema magazinu Forbes proglašen devetim najutjecajnijim misliocem na svjetskoj razini za 2013. godinu. On je i sam priznao da o toj temi nema mnogo saznanja, a u svojem je izlaganju nekoliko puta uspoređivao multinacionalne kao što su General Motors i zadruge kao što je Mondragon.

Izlagači iz Azije, Afrike, Europe i obiju Amerika iznosili su svoja iskustva i preporuke. Govorili su o zadrugama koje broje i do milijun članova i koje posluju kao veliki sustavi te da je jedna od tajni njihovog uspjeha brendiranje proizvoda.

Uvodnu riječ su imali i istarski župan i pulska dogradonačelnica. Valter Flego je poručio okupljenima kako je ulaganje u budućnost - ulaganje u znanje, a Elena Puh Belci kako je ovaj skup prilika za razmjenu iskustva i znanja.

Dan ranije, u srijedu popodne dio sudionika te međunarodne konferencije posjetio je dvije istarske zadruge, jednu u Vodnjanu, a drugu u Peruškima gdje su degustirali i kupili niz njihovih proizvoda. I danas će znanstveni stručnjaci sa svih kontinenta, ali i studenti, izložiti svoje znanstveno-istraživačke radove te raspravljati o problematici poslovanja zadruga. U subotu će posjetiti sajam najboljih primjera hrvatskog zadružnog poduzetništva koji će se od 8 do 19 sati održati na Gradskoj tržnici u Puli.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Istarske Županije i Grada Pule. Organizator je Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u suradnji s Istarskim regionalnim zadružnim savezom i Međunarodnim savezom zadruga. (P. GREGOROVIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter