Zadruga Praksa ugostila tri srpska pisca


Dan nakon književne večeri u Zagrebu gdje su predstavljeni u sklopu razmjene Hrvatskog društva pisaca (HDP) i Srpskog književnog društva (SKD), srpski pisci Vladislava Vojnović, Mirko Demić i Đorđe Pisarev nastupili su sinoć u Puli, u novim prostorijama Zadruge Praksa na Danteovom trgu.

U neformalnoj dvosatnoj raspravi, bitno obilježenoj ne baš zahvalnim usporedbama o depresivnim kulturnim i širim društvenim, političkim i ekonomskim prilikama u Srbiji i Hrvatskoj, uz dominantni stereotip "kod vas je bolje, a kod nas je užas", s nagrađivanim, no u Hrvatskoj neobjavljivanim autorima razgovor su moderirali ugledni izdavač, pisac i prevoditelj Nenad Popović te u ime domaćina Emil Jurcan.

Zadruga Praksa ubrzano postaje aktivan, nezavisan društveni centar koji je, kako je rekao Jurcan, zajednički prostor svih građana Pule i njenih gostiju.

Vladislava Vojnović (1965.), nagrađivana dramaturginja, scenaristica, filmska kritičarka, prozaistica, pjesnikinja i prevoditeljica, požalila se na nikad goru kulturnu situaciju u Srbiju, u kojoj je posve zavladao rođačko-kumsko-ljubavnički kriterij. Pročitala je pulskoj publici pjesmu "Kobila" iz zbirke pjesama "PeeMeSme".

Mirko Demić (1964.) rođen je u mjestašcu pored Gline; živio je u Hrvatskoj sve do "Oluje" kada s obitelji odlazi u Srbiju, a danas živi i radi u Kragujevcu. Napisao je desetak knjiga proze i eseja, a priznati je urednik i priređivač. Dobitnik je uglednih nagrada, između ostalih Nagrade Ivo Andrić.

- Ja vam živim šizofreniju, ne znam čiji sam, za što sam, protiv čega sam. Kroz svoje likove pokušavam sam sebi objasniti je li baš moralo sve tako biti. Nažalost, nagledao sam se ratnih priča za pet života, a da bih se riješio tog balasta, tog otrova, napisao sam i zbirku ratnih priča, kazao je Demić, pročitavši potom pulskoj publici satirični tekst "Sinopsis za igrokez s uvodnom repikom", kojim ismijava književne večeri i njene aktere, od autora i urednika do novinara-izvjestitelja i neostvarenih lokalnih pisaca u publici.

Kao uvjereni eskapist, neraspoložen za fenomenološku raspravu o društvenoj situaciji, Đorđe Pisarev (1965) pročitao je poglavlje "Ako umre pre nego što se probudi". On je autor 17 knjiga - romana, zbirki priča i eseja - dobitnik je istaknutih književnih nagrada i priznanja, a radi kao urednik u novosadskom Dnevniku. (Z. ANGELESKI, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter