Zadranin i Istrijan u 4 pljačke "digli" 850.000 kn

S presice u PU zadarskoj (M. GOSPIĆ/Zadarski list)
S presice u PU zadarskoj (M. GOSPIĆ/Zadarski list)

Nakon što su počinili četiri oružane pljačke u Zadru kojima su se domogli plijena od oko 850 tisuća kuna, Dragan Bošković (60), visokoškolovani pomorac iz Ražanca, i Leonardo Malbašić (37) iz  Novigrada u Istri, pali su u ruke zadarskih policajaca. Pune dvije godine dvojac je uspješno uzmicao policiji, no čini se da su ih razotkrili tragovi koje su ostavili na jednom od mjesta zločina.

Bošković i Malbašić osumnjičeni su da su 27. rujna 2011. godine u 11.55 sati u poslovnici Hrvatske pošte na Putu Bokanjca u Zadru, maskirani i uz prijetnju vatrenim oružjem, od djelatnice otuđili novac te pobjegli kombijem koji su prethodno ukrali s Bedema zadarskih pobuna.

U idući su pohod krenuli nepunih mjesec dana kasnije - 20. listopada. No, tog su dana, u razmaku od nepunih sat vremena, počinili još dva razbojstva - u poslovnici Hrvatske pošte na Voštarnici i u Zlatarni Celje na Poluotoku. Iz pošte su odnijeli veći novčani iznos, a iz zlatarnice veću količinu srebrnog i zlatnog nakita.

Obje pljačke počinili su odjeveni u ribarske kabanice, s potkapama na glavama i naoružani pištoljima i jednostavno nestali.

Četvrto razbojstvo počinili su 28. lipnja 2012. u poslovnici OTP banke u Šibenskoj ulici u Zadru, iz koje su, ponovno maskirani i uz prijetnju vatrenim oružjem, otuđili veći novčani iznos.

U otkrivanju i uhićenju pljačkaša sudjelovala je i istarska policija koja je, kako nam je potvrdila Suzana Sokač iz PU istarske, obavila pretragu stana u Novigradu u kojemu je živio Malbašić. U pretrazi tog i Boškovićevog stana na zadarskom području policajci su pronašli više predmeta za koje su sigurni da su korišteni u oružanim prepadima.

Kapetana na stranim brodovima Dragana Boškovića policija sumnjiči i da je 2010. ukrao osobni automobil marke golf 4 koji su pronašli u jednoj od njegovih garaža.

Mozak operacije bio je 60-godišnjak, pomorac koji je pripremao, dogovarao i planirao pljačke u koje je s Malbašićem odlazio između iskrcaja i ukrcaja na brod. Ortaka Malbašića upoznao je u zatvoru gdje su obojica završila zbog imovinskih delikata.

Bošković je, naime, iza rešetaka završio nakon što su ga početkom veljače 2001. godine oko 3 sata zadarski policajci zatekli u provali u trgovinu mješovitom robom.

Zapovjednik na američkim brodovima, kapetan duge plovidbe s podužim stažem na stranim brodovima, tada je u pokušaju bijega iz pištolja pucao prema policajcima, a oni su uzvratili vatru te je Bošković ranjen. 

Cijela je priča tada ispala prilično bizarna budući da se ispostavilo da je Bošković, tada kapetan duge plovidbe s 28 godina zapovjedničkog staža na američkim brodovima, otac troje djece i sudionik Domovinskog rata, iz spomenute prodavaonice odnio kavu, med i slatkiše u vrijednosti od 3.000 kuna.

Njegova majka medijima je nakon njegova uhićenja i ranjavanja rekla da je promjene u njegovu ponašanju primijetila tijekom rata, a posebice nakon što je obolio od dijabetesa. (M. KOŠTA, S. BANDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter