Zadovoljni ribari, kupci, humanitarke…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetiri i pol tone ribe izvadeno je u prvom povlacenju mreža u Tarskoj vali, a do sutra bi konacna bilanca mogla biti preko deset tona, saznajemo od Michaela Tasica, predsjednika Ribarske zadruge "Istra", koja ima koncesiju na zatvaranje Tarske vale i izlov cipli.

Prije dvije godine, kada je zadruga dobila koncesiju, Opcina Tar-Vabriga odlucila je od ovog ribolovnog dogadaja napraviti manifestaciju po kojoj ce Tar biti poznat kao i nekada. Pogotovo zato jer je to posljednja istarska uvala cijim se opasavanjem izlovljava riba. Odavno to više ne rade u Limskom kanalu, Savudrijskoj vali i poreckoj Peškeri.

Ove sezone Tarska vala je zatvarana dva puta - prvi put sredinom listopada prošle godine, a stariji ribari jedva se sjecaju da je ikad to ucinjeno tako rano. Ali, valjda zbog niskih temperatura, riba je ušla u valu i nije bilo druge nego uhvatiti se posla.

Ulov je na kraju bio prilicno mršav jer se temperatura naglo digla i riba je pobjegla. Mreže su ponovno zapasale valu prošlog cetvrtka, a nakon privih 4,5 tona ribari su svakodnevno nastavljali posao privlaceci znatiželjnike i sladokusce. Treba doci u Tarsku valu naoružan strpljenjem jer vadenje ribe nije ni lak ni jednostavan posao, a iziskuje i vrijeme.





Dok se ribari muce, publika strpljivo prati svaki potez. Upravo kao da grade apetit za ribu koju pod šatorom ove godine pripremaju žene iz humanitarne udruge Valsanta. Potpredsjednica Jadranka Radojkovic kaže da im ribari svaki dan poklone ribu koju one ciste i spremaju na roštilju za 25 kuna po porciji - osim cipli sa žara, dodaju i fetu prepecene palente te salatu od krumpira i fažola s cašom vina. Sav prihod ide u fond udruge, iz kojega ce pomagati onima kojima pomoc bude potrebna.

- Zasad smo jako zadovoljne odazivom ljudi. Nas 14 žena smjenjujemo se ovdje od 9 sati do kada ima gostiju. Neki put do 18 sati, druge dane i do 20. Pomažu nam iz Opcine što se tice prijevoza, kaže Radojkovic, kojoj su pomagale Gordana Kocijancic i Snježana Valentic cisteci ciple na obali.

U drugom šatoru takoder gužva. Tamo je, naime, akcijska prodaja cipli - 100 kuna za cetiri kilograma. Inace su po 30 kuna kilogram. Ima i brancina. Oni do pola kilograma su po 60 kuna, a teža riba je po 140 i 160 kuna. Tasic ima blagajnu, piše racune i vodi evidenciju. Zadovoljan je i on.


Podijeli: Facebook Twiter