Zadovoljni posjetitelji iz cijelog svijeta!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra je vodeća hrvatska regija po količini i kvaliteti ekstra djevičanskog maslinovog ulja, o čemu govore brojne svjetske nagrade i priznanja. Poluotok ima i ono čime se drugi gradovi na hrvatskom dijelu Jadrana i ne mogu baš pohvaliti - Kuću istarskog maslinovog ulja. Upravo je ona, pulski "Museum olei Histrae", prvi hrvatski muzej maslinarstva, zastupala našu zemlju na međunarodnom forumu muzeja maslina i maslinovog ulja koji je okupio mediteranske lidere Španjolsku, Grčku, Tunis, Italiju i Hrvatsku.

Predstavljanje istarskih maslinara

- Naš muzej obišlo je više od 5.000 posjetitelja iz više od 50 zemalja iako je on službeno otvoren tek 9. svibnja ove godine, ponosno ističe njegova vlasnica Lorena Boljunčić. - Gosti su se prvi put susreli s vrhunskim ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Stigli su iz Australije, Azije, Bliskog istoka, Afrike, Amerike, naravno najviše iz Europe. Upravo nam je iz Hong Konga stiglo pismo zahvale i poklon-paket. Veoma smo se obradovali. Posjetitelji su zaista oduševljeni, pitaju kako se u Istri dobiva vrhunska kvaliteta maslinovog ulja, po čemu se ona razliku od drugih ulja. To im objašnjavaju i istarski stručnjaci, a u to se mogu uvjeriti i u našoj kušaonici, kaže Boljunčić i nastavlja: - Otvaranjem muzeja željela sam ispričati priču o tradiciji, bogatstvu, mogućnostima, blagu kojeg imamo. Istra to zaslužuje. Priča o istarskom maslinarstvu stara više od 2.000 godina bila je glavni okidač za pokretanje ovog projekta u kojeg je uloženo dva milijuna kuna. Raspolažemo s audio sustavom na 12 stranih jezika, a kod samih degustacija koristi se, osim hrvatskog, engleski, njemački ili talijanski jezik. Ljeti smo ispred muzeje pod krošnjom masline tjedno predstavljali po jednog vrsnog istarskog maslinara. Naša misija, promocija najboljeg istarskog maslinovog ulja je uspjela, zadovoljno poručuje Lorena Boljunčić.

Na pitanje kako posjetitelji reagiraju na cijene ulaznica, Boljunčić odgovara: - Za one koji žele razgledati samo muzejski dio cijena je 50 kuna, a ukoliko žele dodatno i degustacije cijena je 90 kuna. Naši gosti cijene kvalitetne proizvode, a njihovo zadovoljstvo vidljivo je nakon degustacija kada kupuju vrhunska istarska ulja. Nudimo im vrhunska ulja 30 istarskih proizvođača.

U planu novi sadržaji

- Gosti odlaze zadovoljni, o tome govore njihov broj i njihovi komentari. Komentari nas raduju, čuvamo ih. Naša je priča o istarskom maslinarstvu suvremena, ona govori o načinu prerade maslina, sastavu ulja, njegovom utjecaju na zdravlje, kemijskoj i senzornoj analizi… Svi posjetitelji mogu degustirati ulje i tako i svojim nepcem provjeriti priču o njemu. Naša Kuća istarskog maslinovog ulja rezultat je brojnih saznanja dobivenih u Europi o tome kako gostima na suvremeni način dočarati tradiciju jednog kraja, u ovom slučaju maslinarstva. Istra je po vrhunskoj kvaliteti maslinovog ulja bila čuvena u cijelom Rimskom Carstvu koje se prostiralo i na cijelom Sredozemlju, domovini maslinarstva, napominje Boljunčić. (Ratko RADOŠEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter