Zadovoljene potrebe za krevetima u palijativnoj skrbi

Biskup Dražen Kutleša predaje donaciju dr. Anti Ivančiću
Biskup Dražen Kutleša predaje donaciju dr. Anti Ivančiću

U sportskoj dvorani Pazinskog kolegija održan je šesti humanitarni koncert u organizaciji Caritasa Porečke i Pulske biskupije, a prihod od koncerta namijenjen je za kupnju bolničkih kreveta za potrebe palijativne skrbi Istarske županije. Koncert je svake godine posvećen jednoj značajnoj osobi istarske povijesti, a je ove godine prozvan "Istra bl. Francescu Bonifaciu", župniku u Krasici koji je nestao 1946. u turbulentnim vremenima nakon Drugog svjetskog rata.

Koncert su pred punom dvoranom, himnom "Lijepa naša" započeli učenici Pazinskog kolegija, a potom je župni dječji zbor "Mali sv. Jurja" iz Starog Pazina, zajedno s voditeljicom Vesnom Drndić otpjevao je pjesme "Malo mira" i "Zagrljeni u duši". Iz Labina su s voditeljicom Sabrinom Vidak došla dva zbora: Vokalna skupina "XL" koja je izvela pjesme "Io credo in te Gesu" i "Pssst, čuj", a Dječji zbor "Minicantanti" pjevao je "Šapni mi Bože" i "Caro Gesu ti scrivo". Mali folkloraši Folklornog društva Pazin izveli su "Raspu" i "Sette passi" te "Cotić" i "Balun". Dječji zbor "Sveti  Peregrin" iz Umaga s voditeljima Snježanom Kruhak i Draganom Purišićem izveo je "O ljubavi ja pjevam" i "Dođite k meni umorni", a Dječji zbor Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminja s voditeljicom Anđelom Damjanić otpjevao je "White Christmas" i "Žminjski turan". Zbor "Harfa svetog Nicefora" iz Pićna s voditeljicom Andreom Udovičić izveo je pjesme "Predivan Bog" i "Duše Sveti, dobrodošao“. Učenici Pazinskog kolegija, uz voditeljicu Paulu Jurman, otpjevali su tradicijsku skladbu "Naranča" te pjesmu "Daj mi ruku" uz pratnju gitare i ukulele. Dječji župni zbor "Marijine zvjezdice" iz Svetog Petra u Šumi s voditeljem Mauricijom Zovićem predstavio se pjesmama "Din Dan Don" i "Rodilo se dite", a Župni zbor "Nar" iz Lindara pjesmama "Mali bubnjar" i "Naš Bog je velik". Pazinski dječji zbor "Krijesnice" s voditeljicama Paulom Jurman i Marinom Marušić izveo je pjesme "Oj Isuse" i "Mi želimo uzdić Isusa", program su zaključili "Tarski tići" iz Tara, koji je uz voditelje Anu Cukrov i Franka Kodana izveo pjesme "Velik si" i "On je vladar svih vladara". Nakon dječjih zborova nastupila je grupa "Oton" iz Pule s pjesmama "Dubine", "Tebi prepuštam sve" i "Isus je Gospod".

Nakon koncerta podijeljene su stipendije Biskupijske zaklade "Blaženi Miroslav Bulešić" ukupne vrijednosti 1.576.000, a primio ih je 421 stipendist. Ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske biskupije, preč. Željko Zec dodao je kako će 158 učenika osnovne škole, 159 srednjoškolaca, 99 studenata te pet doktoranata, koji su dobili stipendije, svojim marom, zalaganjem, životom i djelovanjem opravdati dobivenu pomoć, istaknuo je i važnost djelatnosti palijativne skrbi te potrebu pomaganja onima koji pate, kao i onima koji se o njima brinu.

Po završetku koncerta obznanjeno je kako je od prodaje ulaznica sakupljena 51.000 kuna, čemu je biskupija dodala još 30 tisuća kuna, a potom se okupljenima obratio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša zahvalivši svima koji se svakodnevno brinu za bolesne i potrebite, a posebno za terminalne pacijente. Biskup je ček sa sredstvima donacije uručio dr. Anti Ivančiću, ravnatelju Istarskih domova zdravlja, koji je zahvalivši donatorima rekao kako je ta donacija veliko iznenađenje i najavio kako će taj novac omogućiti nabavu trideset posebnih bolničkih kreveta za potrebe palijativne skrbi, čime će potreba za takvim krevetima biti u potpunosti zadovoljena. Ivančić je podsjetio kako je sustavno djelovanje Djelatnosti palijativne skrbi i mobilnog palijativnog tima u Istarskoj županiji započelo prije desetak godina, a prosječno godišnje obavi oko 1.500 posjeta. Lani su, dodao je, brinuli za oko 600 pacijenata. (Mirjan RIMANIĆ, snimila Gordana KRIZMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter