Zadnjih devet pitanja danas dobiva odgovore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas se širom Hrvatske održava drugi krug lokalnih izbora za župane, gradonačelnike i općinske načelnike. Na birališta izlaze birači u sredinama u kojima prvi izborni krug održan 21. svibnja nije dao izbornog pobjednika s apsolutnom većinom glasova, te danas biraju jedno od dvoje kandidata koji su tog dana bili najuspješniji. S obzirom da su izbori za župana riješeni u prvom krugu, kao i izbori za gradonačelnike i načelnike u većem dijelu gradova i općina u Istarskoj županiji se drugi izborni krug danas održava samo u dva grada i sedam općina. Na birališta izlaze birači u Bujama, Pazinu, Barbanu, Fažani, Marčani, Lanišću, Karojbi, Tinjanu i Žminju.

Radi se o više od 27.300 građana s biračkim pravom, od čega se najviše njih, 7.352, očekuje na biralištima u Pazinu dok najmanji broj upisanih birača ima Lanišće u kojem o novoj općinskoj načelnici odlučuje 300 birača. U Pazinu je, s obzirom na najveći broj birača, jutros u 7 sati otvoreno i najviše biračkih mjesta, 15, na osam mjesta glasanje se provodi u Bujama i Marčani, na 7 u Barbanu, na po 4 u Fažani, Žminju, Karojbi i Lanišću, te na 3 u Tinjanu. 

Podsjećamo da izbore provode općinska, odnosno gradska izborna povjerenstva i birački odbori na razini općina i gradova. Ona brinu o zakonitoj pripremi i provedbi izbora dok su za izravnu provedbu glasanja, uređenje prostorija biračkog mjesta, te osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja zaduženi birački odbori. Nih čine predsjednik, potpredsjednik i članovi iz redova većinske i oporbenih političkih stranaka, sukladno stranačkom sastavu predstavničkog tijela pojedine jedinice.

Za razliku od prošlog izbornog kruga kada su birači na biračkim mjestima dobili nekoliko listića na kojima su glasali za regionalnu i lokalnu vlast danas ih na biralištima očekuje tek jedan listić s imenima dvoje kandidata za gradonačelnika, odnosno općinskog načelnika. Glasanje se obavlja isključivo osobno, a glasački listić se popunjava na način da se na listiću zaokruži redni broj ispred imena kandidata kojem birač poklanja svoje povjerenje. Nevažećim će se smatrati neispunjeni glasački listić, kao i onaj popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi kojem je kandidatu birač dao svoj glas. (M. PAVLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter