Zadnji referendum na kojem se manjini uzmaju prava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Referendum o braku nije se mogao izbjeći, koliko to god žalosno zvučalo, kazao je danas u Šibeniku premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, sudjelujući na izbornoj konvenciji šibensko-kninskog SDP-a.

U izjavi novinarima u otvorenom dijelu izborne konvencije Milanović je istaknuo da su interesne skupine najprije pokušale raspisati referendum o zdravstvenom odgoju, a kada im to nije prošlo, tražili su drugi način i pronašli ga u referendumu o braku. Premijer i šef SDP-a također je ocijenio kako je današnji referendum o ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca zapravo prikrivena homofobija, naglasivši da to nije mogao izreći ranije.

Dodao je kako ne razumije što će dobiti inicijatori ovog referenduma ako on većinom glasova građana bude 'Za'. Smatram da je sve ovo samo topovska priprema za referendum u ćirilici, ali, kazao je, onima koji tu akciju namjeravaju provesti to neće proći, ma koliko potpisa skupili. Ovo je zadnji referendum na kojem većina manjini uzima prava, istaknuo je Milanović. Najavio je da će to dogodine regulirati i u Ustavu RH.

Milanović je također najavio odluku o Zakonu o partnerstvu, prema kojoj će svi parovi, bez obzira na spolnu orijentaciju, imati jednaka prava, a koju će Vlada usvojiti na jednoj od idućih sjednica, kroz tjedan ili dva. To je dužnost SDP-a i to je obećano u predizbornoj kampanji, rekao je Milanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter