Zadnja šansa za Grčku: Sastaju se Merkel i Cipras

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčki premijer Aleksis Cipras u ponedjeljak ide u prvi posjet Berlinu gdje ga čeka njemačka kancelarka Angela Merkel: oboje pokušavaju ublažiti višetjednu napetost u odnosima Grčke i Njemačke, ali Ciprasu i Grčkoj istječe vrijeme za novi dogovor o otplati duga, najavljuje njemačka agencija dpa.

Grčki premijer u ponedjeljak će u Berlinu razgovarati s njemačkom kancelarkom i to će mu biti vjerojatno najteža misija u dva mjeseca koliko je na čelu grčke vlade. Ciprasov prvi posjet Berlinu kao premijera događa se u vrijeme kad jača nestrpljivost kreditora u eurozoni u vezi s grčkim pokušajem novog pregovaranja o paketu pomoći i otplati duga. Između Grčke i Njemačke napetost raste već tjednima. Počela je atenskim zahtjevom da Berlin plati odštetu za nacističku okupaciju, a pojačala se kad je njemačka televizija emitirala dvije godine staru snimku današnjeg grčkog ministra financija Janisa Varufakisa u kojoj on zorno pokazuje kako bi zadužene zemlje Njemačkoj morale pokazati srednji prst. Varufakis koji tada nije bio ministar odmah je rekao da je to falsifikat, a poslije su se i televizijski producenti ispričali. Merkel je u četvrtak u njemačkome parlamentu rekla da se veseli Ciprasovu posjetu.

"Imat ćemo vremena za detaljan razgovor, a možda i za svađu", rekla je. Što je bliži ponedjeljak, i iz Atene se čuju pomirljiviji tonovi. Cipras je na bruxelleskom sastanku u četvrtak kasno navečer, zajedno s Merkel i drugim europskim čelnicima, obećao pripremiti novi prijedlog reformi, a njemačka kancelarka kaže da ne očekuje nove prijedloge već u ponedjeljak. Na odlasku sa sastanka u Bruxellesu Cipras je rekao da je "optimističniji", ali Atena je pod velikim pritiskom. Grčkoj je nužno da europski partneri prihvate plan reformi kako bi dobila 7,2 milijarde eura koliko iznosi iduća tranša međunarodnog paketa pomoći. Ne dogodi li se to, Grčka više neće moći otplaćivati dug, zbog čega bi mogla biti prisiljena izaći i iz eurozone, piše dpa. U nedjelju će se u Berlinu sastati njemački i grčki ministar vanjskih poslova. Frank-Walter Steinmeier i Nikos Kocias pokušat će uoči sastanka Merkel i Ciprasa ublažiti napetost u odnosima dviju zemalja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter