Zadnja prilika za povrat poreza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije nekoliko dana Sabor je usvojio izmjene Zakona o porezu na dohodak kako bi isti bio u primjeni od 1. srpnja. Vlada je 10. lipnja utvrdila da ce tom promjenom biti smanjen broj stopa poreza na dohodak s cetiri na tri, a ukinut ce se i porezne olakšice.

Zato je lipanj posljednja prilika da se ostvare porezno priznati izdaci kojima ce se umanjiti ovogodišnja porezna osnovica i u 2011. ostvariti pravo na povrat poreza temeljem poreznih olakšica. Još lani su se ti izdaci mogli ostvariti u bilo kojem dijelu godine, a sada samo do kraja lipnja jer se nakon toga ukidaju.

Dakle, oni koji žele posljednji put ostvariti pravo na povrat poreza moraju, ukoliko to vec nisu, napraviti troškove koje ce im Porezna uprava priznati kao izdatak i kojim ce im se umanjiti porezna osnovica.

Ukoliko porezni obveznik do sada nije potrošio ili uložio maksimalnih 6.000 kuna u porezno priznate troškove, krajnje je vrijeme da to ucini jer ce u najboljem slucaju vec za godinu dana dobiti od Porezne uprave znacajan dio uloženih sredstava kao povrat poreza. No, samo ako od pocetka sijecnja do kraja veljace iduce godine podnese poreznu prijavu za 2010. godinu i u njoj priloži racune ili potvrde za što traži olakšicu.

Mnogim poreznim obveznicima nametnut ce se pitanje koje olakšice prijaviti, a koje ne. Pogotovo ako se zna da se sada prijavljene porezne olakšice po isplati - oporezuju. Slucaj je to s uplatama u dobrovoljna osiguranja (mirovinsko i životno). To obveznici sada prikazuju kao ulaganja i traže povrat poreza, a po isplati osiguranja ili dodatne mirovine poreznici ce obracunati i naplatiti porez od 15 posto na isplaceni novac.

Sve te mogucnosti odnose se na osobe koje ostvaruju iznadprosjecna primanja i razmišljaju kako maksimalno izvuci iz poreznih olakšica.

No, oni s manjim primanjima koji teško mogu dostici 6.000 kuna priznatih troškova upravo sada imaju priliku za dodatnu zaradu kroz povrat poreza. Primjerice, polica životnog osiguranja ugovorena na rok od svega pet godina i s minimalnim godišnjim ili mjesecnim uplatama donosi pored povrata poreza i brzu isplatu uštedevine, premije i kao kod nekih društava (npr. Croatia osiguranje) isplatu dividende iz ostvarene dobiti. (P. GREGOROVIC)

VIŠE O POSLJEDNJOJ PRILICI ZA POVRAT POREZA CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE

 


Podijeli: Facebook Twiter