Zadnja generacija 7. osnovne škole

2Cellos
2Cellos

Prije no što je preimenovana u školu Vidikovac, pa i prije nekadašnjeg naziva "43. Istarska divizija", ova se škola zvala 7. osnovna škola. Generacija učenika koja je zadnja završila osmi razred te 7. osnovne škole u današnjoj "žutoj školi", daleke 1967., prije no što je škola Vidikovac dovršena i otvorena, sastala se ponovo jučer da bi se prisjetili tih davnih školskih dana otprije 50 godina.

U razredu je bilo 42 učenika

- Iako mi nismo dočekali preseljenje 7. osnovne škole u ovu novu zgradu, ipak smo se našli ispred škole Vidikovac kako bi obilježili 50. obljetnicu završetka tog dijela našeg obrazovanja. Tada nas je bilo 42 učenika u dva razreda. Nama je razrednik bio Maksimilijan Brčić, a ravnatelj je bio Tihomir Skoko. Eto, iako neki od naših kolega više nisu među nama, a drugi nisu mogli doći zbog nekih drugih obaveza, okupilo nas se 20, stigao je i naš razrednik, a pridružio nam se i dugogodišnji ravnatelj škole Vidikovac, sada u mirovini, Klaudio Prelac. Čak smo uspjeli doći i do originalnog dnevnika našeg razreda pa smo imali i prozivku, ispričao nam je jedan od "učenika" i organizatora ovog susreta Eduard Jadreško.

Ponovno okupljanje za pet godina

Kaže da je susret nakon toliko godina bio vrlo emotivan, nekadašnji školski kolege imali su si puno toga za reći, pa je druženje na Stanciji Buršić, budući da je i Darinka Buršić išla s njima u razred, bilo vrlo veselo i potrajalo je do kasno u noć.

Jadreško je rekao da je čak kćer jednog od njihovih školskih kolega danas učiteljica u školi Vidikovac, što im je također bilo jako drago. Iako je cijela procedura oko okupljanja "razreda" nakon toliko godina dosta potrajala, odlučili su da će se pokušati ponovo okupiti za pet godina i to u još većem broju nego sada. (P. SOFTIĆ)






Podijeli: Facebook Twiter