Zadivljujući spoj plesa i akrobatskih vještina

"Pole Theatre Croatia" u Puli (M. ANGELINI)
"Pole Theatre Croatia" u Puli (M. ANGELINI)

Anna Valfsson iz Švedske ukupna je pobjednica profesionalnog dijela natjecanja Pole Theatre Croatia održanog u subotu u punom Domu hrvatskih branitelja. Natjecanje, koje se sastojalo od profesionalnog i amaterskog dijela, a u kojem je sudjelovalo 30 plesačica i jedan plesač iz sedam država, organizirala je pulska udruga Sfitness u četiri kategorije: art, drama, komedija i classique. Natjecanje se održalo u sastavu Croatia Pole Campa, kampa za sportaše, ljubitelje sporta i plesa na šipci koji se od 24. do 27. rujna održavao u pulskom hotelu Brioni.

Ispričati priču

Ukupna pobjednica Valfsson nastupila je u kategoriji drame, u kojoj su natjecatelji trebali plesom ispričati priču, prenesenu iz života, književnosti ili filma. Ukrajinka Polina Syniachenko pobjednica je u kategoriji art, u kojoj je međunarodni žiri ocjenjivao ples na šipci oplemenjen s određenim umjetničkim izričajem ili nekom drugom vrstom plesa. Kristina Kovačić i Jelena Adanić pobjednice su komedije, dok je u klasičnoj izvedbi najboljom proglašena Talijanka Natalya Ryzhikh.

Ukupni pobjednik među amaterima je Švicarka Gaelle Gander, koja je proglašena i najboljom "komičarkom". Najbolja "dramatičarka" je Barbara Silla iz Hrvatske, artistica Mađarica Fanni Battai, dok je u klasičnoj izvedbi, u kojoj se ocjenjivala senzualnost pokreta te atraktivnost kostima, najboljom proglašena Francuskinja Camille de Haas.

Ples na šipci, uvjerili smo se i sami, puno je više od zavodničkog uvijanja oko štange u vrtoglavo visokim štiklama, s puno zadivljujućih gimnastičkih i akrobatskih vještina, tijelima koja su se svijala kao da su od gume i postavljala u najnevjerojatnije poze, pa i u one koje su prkosile gravitaciji, poput "višenja" okomito na šipku. Publika je svaku akrobaciju bogato nagradila pljeskom i uzvicima odobravanja. Prije samog natjecanja publici se savršenom izvedbom predstavila Australka Maddie Sparkle, u svijetu renomirana pole plesačica i instruktorica u kampu, a skladnošću pokreta i plesa zadivile su pobjednica iz Švedske te Talijanka Natalya, koja je, kako smo čuli, i baka. Natjecateljice se nisu samo vrtjele oko šipke, već su svoj nastup obogatile i plesom na pozornici, pri čemu su koristile i rekvizite, dok je Zagrepčanka Tena Miličić nastupila uz glazbenu pratnju.

Zahtjevna disciplina

Nikolina Jurišić, predsjednica udruge Sfitness, kaže da je cilj Croatia Pole Campa, ali i samog natjecanja, promocija plesa na šipci kao zahtjevne sportske discipline. Pole dance u svijetu ima sve više poklonika, pa tako i u Puli. Sve više žena, ali i muškaraca, privlači taj tehnički zahtjevan, a opet senzualan i atraktivan sport. Stoga se i u Hrvatskoj otvara sve više pole dance studija, a mnogi sportaši nastupaju na domaćim, europskim i svjetskim natjecanjima. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter