Zadiranje u prava radnika vodi na ulice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) nece pristati na to da se pitanje produžene primjene kolektivnih ugovora riješi u Zakonu o reprezentativnosti sindikata, što je proteklog tjedna predložilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, dok se u drugim sindikalnim središnjicama oko tog pitanja još premišljaju.

"To nece ici. Smatramo da clanak 262. ne treba dirati, a Vlada neka svoj problem rješava kroz pregovore sa sindikatima i kroz izmjene kolektivnih ugovora", rezolutan je Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a.

Produžena primjena kolektivnih ugovora cak i po nekoliko godina nakon njihovog isteka odgovornost je Vlade, smatraju u SSSH-u, jer je kao poslodavac u svom sektoru propustila u kolektivnim ugovorima naznaciti rok njihove primjene. "Buduci da je sama za to kriva, sada treba snositi odgovornost za rješavanje tog problema i riješiti ga sindikalnim pregovorima, a ne izmjenama zakona", porucuje Novosel.

Za Krešimira Severa, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), nije a priori neprihvatljivo da se pitanje trajanja kolektivnih ugovora riješi Zakonom o reprezentativnosti, no kaže da je NHS nacelno protiv prakse da se jednim zakonom rješavaju pitanja drugog zakona.

Bila bi im, kaže Sever, prihvatljivija varijanta o kojoj je ministar Mirando Mrsic takoder govorio, da se Zakon o radu razdvoji na dva dijela, s tim da se jednim reguliraju prava iz radnog odnosa, a u drugom sindikalna pitanja kolektivnog pregovaranja, bipartitnih i tripartitnih odnosa.

"Vjerujem da Vlada želi izbjeci rizik "cackanja" po Zakonu o radu, jer je to bio dio pregovora s EU-om. Mi se, medutim, ne bojimo otvaranja ZOR-a jer bi svako zadiranje u prava radnika izvelo ljude na ulice. Mudra politika u tako se nešto nece upuštati - veli Sever. (LJ. BRATONJA MARTINOVIC, T. PONOŠ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter