Zadar: Grubo deložirana obitelj Vukić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadarska obitelj Vukić deložirana je danas iz svoje 200 godina stare obiteljske kuće u gradskoj četvrti Arbanasima, koju je izgubila zbog poreznoga duga i bankarske hipoteke. Policija je privela 21 prosvjednika.

Pedesetak pripadnika zadarske interventne policije rano jutros ogradilo je prostor oko kuće Vukićevih ne dopuštajući da joj priđe nitko od okupljenih građana i novinara. Pred kućom se okupilo 50-ak građana i članova udruga Hrvatska sloga i Živi zid, koje podupiru obitelj Vukić.

Neugodne scene i prosvjedi okupljenih nisu spriječili policiju da fizički udalji obitelj Vukić s kućnoga praga. Čuli su se povici: "Ne damo Vukiće!" i "Ne damo Hrvatsku!". Cijela obitelj i svi prosvjednici odneseni su ili odvučeni s ulaznih vrata.

Nakon toga u posjed su ušli sudski ovršitelj i predstavnik novog vlasnika koji je kuću kupio na javnoj dražbi za 40.000 eura.

Iz Policijske uprave zadarske potvrdili su da je priveden 21 prosvjednik te da je nad njima u tijeku obrada. Riječ je mahom o članovima i aktivistima udruga Hrvatska sloga i Živi zid.

Glasnogovornik Elis Žodan rekao je da su privedeni zbog zanemarivanja zapovijedi policajaca u provođenju zakonite sudske odluke te zbog pružanja pasivnog otpora, čime su prekršili odredbe Zakona o javnome redu i miru.

Ogorčeni Miro Vukić rekao je okupljenim novinarima da mu preostaje samo pučka kuhinja. "A što ću? Kod sestre mogu biti dan ili dva, ja zapravo nemam gdje. Meni je jedino rješenje prihvatilište za beskućnike i pučka kuhinja. Pitao sam ih u prihvatilištu, imaju tri mjesta - za mene, ženu i sina", rekao je Vukić.

Hitna pomoć pobrinula se za Tinu Vukić-Karađole, kći Mira Vukića, kojoj je tijekom deložacije pozlilo, kao i za još jednu ženu. Nakon što se pribrala, rekla je da će tužiti sutkinju Novaković jer je dopustila prodaju na četvrtoj javnoj dražbi, za koju tvrdi da nije bila zakonita. Zasad su deložirani Miro Vukić sa suprugom i sinom, a obitelj njegove kćeri s četvero djece ostala je u potkrovlju kuće koje nije ušlo u procjenu, pa tako ni u prodaju.

Po informacijama objavljenim u medijima, slučaj vezan uz obitelj Vukić počeo je sredinom 90-ih godina, kad su Višnja i Miro ostali bez posla. Miro je 1996. otvorio automehaničarsku radionicu, ali posao mu nije išao pa ju je zatvorio. Obrt nije odjavio pa je porezni dug iznosio 92.000 kuna, a s kamatama se u trenutku prodaje povećao na 288.000 kuna. Kuću, čija se vrijednost procjenjuje na više od 100 tisuća eura, Porezna uprava stavila je na dražbu te je prodana za 40.000 eura.

Međutim, novac je uplaćen Hypo Alpe-Adria banci zbog hipotekarnog kredita Vukićeve kćeri. Država je na kraju ostala bez novca, a porezni dug u međuvremenu se povećao na 574.657 kuna.

Vukići su u izjavama novinarima isticali da nisu htjeli da im se dug oprosti, nego da im se omogući obročna otplata.

Kuća je prodana slovenskoj tvrtki Boškarija gradnja čiji je vlasnik Blaž Sotlar tražio zaštitu policije zbog deložacije. (Hina; snimio L. GERLANC/CROPIX))


Podijeli: Facebook Twiter