Zacinjena hrana štiti kožu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljeto je pravo vrijeme da malo zacinite stvari! Mnogi zacini sadrže jake antioksidanse koji pomažu ublažiti štetu koju vam je napravilo izlaganje suncu. Oni pomažu sprijeciti i rak kože smanjujuci upalu, umanjujuci utjecaj slobodnih radikala i sprecavajuci nastanak timinskih dimera (koji nastaju kontaktom ultraljubicastih zraka s DNA)

?umbir se pokazao uspješnim u sprecavanju raka debelog crijeva. Curry koji sadrži kurkumu je takoder veoma snažan antioksidans koji smanjuje razvitak stanica raka. Bosiljak, cimet, cešnjak, muškatni orašcic, origano i timijan takoder sadrže jake antioksidanse.

Nemojte se pribojavati kuhati s tim zacinima, misleci da cete umanjiti njihovu vrijednost. Istraživanja koja su se bavila utjecajem topline na antioksidanse u zacinima pokazala su da im zagrijavanje na 180 stupnjeva Celzijusa za vrijeme 10 minuta kuhanja nije narušilo vrijednost. Kod nekih, kao kod muškatnog orašcica, kad ih se zagrijavalo cak su postali još jaci antioksidans.

Vrijedne antioksidanse možete naci svugdje u vašoj kuhinji. Mnoga ulja kao što su maslinovo i ulje šafranike sadrže antioksidanse. Još neki izvori su zeleni caj, tamna cokolada, bobicasto voce, crveno vino, nar, bademi i kava.

Dermatolozi stalno ukazuju na važnost nutricionizma u dobroj njezi kože. Zato nemojte izbjegavati sve ove spomenute namirnice. One ce dobro doci vašoj koži i cijelom tijelu.


Podijeli: Facebook Twiter