Zacinima protiv karcinoma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstvenici iz Kalifornije pokušali su utvrditi kakav utjecaj ima mješavina zacina bogata polifenolima na razvoj štetnih sastojaka koji se mogu javiti prilikom pripreme mljevenog mesa.

Naime, tijekom pripreme mesa, a i tijekom same probave, može doci do oksidacije lipida koja se povezuje s pojavom aterogeneze i karcinogeneze u organizmu. Malondialdehid je jedan od produkata lipidne peroksidacije koji mijenja LDL kolesterol u krvi. Takav promijenjeni LDL postaje prepoznatljiv makrofagima koji ga fagocitiraju i time uzrokuju tvorbu i akumulaciju pjenastih stanica, što dovodi do ateroskleroze. Malondialdehid takoder može uzrokovati mutagenezu DNA što se povezuje s pojavom karcinoma.

Studija objavljena u casopisu American Journal of Clinical Nutrition je utvrdila kako dodatak mješavine zacina koja sadrži ružmarinsku kiselinu (npr. ružmarin, origano, limun, kadulja, timijan, paprena metvica) prije pripreme mesa može smanjiti koncentraciju malondialdehida u mesu, krvi i urinu nakon probave. Drugim rijecima, zacini koji sadrže ružmarinsku kiselinu štite nas od pojave bolesti srca i krvnih žila te karcinoma.


Podijeli: Facebook Twiter