Začepio dimovod i ugrozio živote podstanara

U veljači 2010. policajci i dimnjačari pregovarali s Klimanom da bi pregledali začepljeni dimnjak (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ
U veljači 2010. policajci i dimnjačari pregovarali s Klimanom da bi pregledali začepljeni dimnjak (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ

Postupajući po zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva u Puli, pulska je policija utvrdila da je 70-godišnjak s područja Medulina počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine. Policija nije navela identitet, a niti precizirala mjesto stanovanja osumnjičenika, no doznajemo da je osumnjičeni 70-godišnjak Đanfranko Kliman iz Banjola, o kojemu smo već pisali jer je u više navrata zbog konstantnih sukoba s podstanarima koji žive u dijelu kuće njegovog brata prekršajno i kazneno prijavljivan, ali i sankcioniran.

Policija i Odvjetništvo ovaj put terete Klimana za nepodopštinu iz 25. siječnja 2009., kada je na obiteljskoj kući u Banjolama začepio dimovod, koji vodi iz prizemnog stana, a u kojem je boravila četveročlana obitelj: 49-godišnja Svetlana Kečan, dvojica njezinih sinova u dobi od 20 i 18 godina te Svetlanin 46-godišnji partner Ivo Matić. Zbog začepljenog dimovoda, tijekom noći, dok je četveročlana obitelj spavala, stan su preplavili dim i čađa.

Za navedeno djelo Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je optužni prijedlog kod nadležnog suda, kao i za slučaj iz 2010. godine. Naime, 70-godišnjak se tereti da je 4. veljače 2010. također začepio dimnjak, zbog čega je došlo do začađenja zidova stana u prizemlju.

Loši odnosi vlasnika dijela kuće s podstanarima nije ostajao uvijek na razini verbalnog sukoba, već je bilo i fizičkih okršaja pa i prijetnji. Upravo je zbog prijetnji smrću Kečan i Matiću još 2008. Đanfranko Kliman na Općinskom sudu u Puli u travnju ove godine  nepravomoćno osuđen na deset mjeseci zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje te mu je izrečena mjera psihijatrijskog liječenja.

Također u svibnju 2008. u kući na adresi Strane 56 u jeku Klimanovog sukoba sa susjedom Matićem, po kojem se, nakon što ga je namjeravao gađati bocunom, spremao i pomokriti, u sukob se umiješala Klimanova supruga. Vidjevši da ga je ulovila žuta minuta, žena je dohvatila nož i ubola Klimana u stražnjicu. (Marica KOŠTA)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter