Zacarani Pican

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ulicama i trgovima pitoresknog Picna od petka vladaju vile. Pomažu im štrige, zmajevi, vještice, divovi i najcudesnija mitološka bica jer poceo je cetvrti LegendFest, festival narodnih prica, legendi i mitova Istre. Sparno vrijeme i tek dašak vjetra nisu obeshrabrili brojne posjetitelje što su u sumrak poceli pristizati sa svih strana Istre, ali i iz udaljenijih krajeva.

Nakon kratkih pozdravnih govora organizatora Ivora Zidarica iz udruge Val kulture i opcinskog nacelnika Ivana Frankovica, pozornicu na Trnoplesarskom trgu zauzeli su clanovi ansambla kazališta MILK iz Pule, koji su izveli predstavu "Brat daj mi bat". Još ranije na drugim lokacijama, njih ukupno 12, zapoceli su ili trajali drugi programi, što je i obilježje ovog festivala: publika nije fiksirana, vec se slobodno šece od jednog do drugog kutka ovog srednjovjekovnog bisera tražeci najatraktivniju ponudu.



U nekim programima, poput likovne radionice "Budenje Zmaja Istarskog" i performansa "Zvonki cedar" sudjeluju i sami posjetitelji. Uz scenska uprizorenja, sva tri dana na šetnici uz park Sv. Nicefora održava se Legendsajam, a uz festivalske suvenire, nude se autohtoni gastro proizvodi, poput domaceg meda i rakije, rucno radeni nakit i predmeti za kucanstvo.

U galeriji na trgu i zgradi opcine svojim likovnim ostvarenjima predstavljaju se strip-crtac Esad Ribic, autor nosece ilustracije promotivnih materijala i ilustratorica Marsela Hajdinjak-Krec, dobitnica nagrade "Grigor Vitez" za ilustracije u knjizi "Vodenjak i stara kruška" autora Želimira Hercigonje.

Ove godine, uz goste iz Zagreba, Pule i Rijeke, plesnim performansom "Somnium tractat" i citanjem bajke "Legenda o Ružica gradu" nastupa i talentirani labinski srednjoškolac Mario Gigovic.

- Poslao sam projekte na natjecaj, od kojih su mi dva prošla. U "Legendi o Ružica-gradu" rijec je o velemoži koji odluci sagraditi grad na mjestu gdje žive vile, a drugi nastup imam s performansom "Somnium tractat", rekao je, izrazivši zadovoljstvo odazivom publike na prvoj, netom završenoj predstavi.


Podijeli: Facebook Twiter