Zabrinutima rane sporije zacjeljuju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stres zbog brige koju vam izaziva bolest može usporiti zacjeljivanje rana, pokazalo je novo istraživanje. S druge strane, rane onih s niskom razinom stresa nestaju dvostruko brže.

Što su pacijenti tjeskobniji to njihove rane duže zacjeljuju, prema pisanju psihologa Johna Weinmana s Instituta za psihijatriju pri King's College London. Istovremeno rane onih koji nisu pod stresom zacjeljuju i dvostruko brže nego onih koje izjeda tjeskoba, ustanovio je. Nada se da ce njegovo istraživanje pomoci pacijentima da se brže oporave nakon operativnog zahvata.

Istraživaci su mjerili razinu hormona kortizola kod 25 volontera te ih pitali kako se nose s poteškocama svakodnevice. Zatim su im odstranili manji komad kože s ruke, a zacjeljivanje rane pratilo se uz pomoc ultrazvuka.

Profesor Weinman kaže: "Oni s najmanjom razinom stresa zacjeljivali su dvostruko bržim tempom od onih pod najvecim stresom."

U zasebnom eksperimentu volontere su pokušali opustiti. Grupa koja je zamoljena da 30 minuta dnevno piše o svojim brigama imala je najviše koristi u zacjeljivanju rana.


Podijeli: Facebook Twiter