Zabrinuti EU pozvao Rim da brzo sastavi vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski partneri pozvali su u utorak Rim da poštuje preuzete obveza prema Europskoj uniji i da brzo formira stabilnu vladu što će biti težak izazov jer parlamentarni izbori nisu dali jasna pobjednika te su europske i azijske burze već jutros reagirale oštrim padom. 

Europska komisija razumije "zabrinutost" koju su talijanski birači pokazali na izborima, rekao je glasnogovornik EK Olivier Bailly u Bruxellesu pošto su talijanska ljevica i desnica izjednačene, a o buntu birača govori podatak da je najviše glasova pojedinačno dobila "nestranka" komičara Beppea Grilla. 

EK vjeruje da će "Italija biti sposobna brzo formirati vladu i poštovati preuzete obveze", bilo da se radi o obvezi smanjenja deficita, smanjenju duga i strukturnim reforma jer  "Za nas te obveze ostaju i Komisija očekuje da ih Italija poštuje", rekao je Bailly.

Formiranje stabilne vlade čini se upitnom zadaćom budući da je koalicija lijevog centra tijesno pobijedila u donjem domu dok u Senatu nitko nema većinu što prijeti političkim zastojem u 3. gospodarstvu eurozone.

I njemačka i francuska vlada u prvim su reakcijama pozvale Rim da brzo formira stabilnu i čvrstu vladu. 

Izborni uspjeh komičara Grilla i njegove "nestranke" govori da birači ne prihvaćaju štednje i europski diktat, ocjenjuju analitičari. To je prosvjedna poruka talijanskih birača, rekao je predsjednik Europskog parlamenta, njemački socijaldemokrat Martin Schulz i dodao kako su birači rekli da "nisu spremni na žrtve pod svaku cijenu" i nisu zadovoljni oštrim mjerama štednje koje im je Bruxelles nametnuo. 

Neizvjesnost oko sastavljanja stabilne vlade odrazila se na tržištima novca pa su na europskim burzama cijene dionica jutros oštro pale, a euro je potonuo i na azijskim burzama i ulagači strahuju od produbljivanja dužničke krize eurozone.

Pokret 5 zvjezdica, kojeg Grillo naziva "nestrankom", osvojio je 25,5 posto glasova u donjem domu parlamenta, a Demokratska stranka Pier Luigija Bersanija 25,4 posto. Sveukupno je Pokret osvojio na izborima 8,7 milijuna glasova, više nego ijedna druga pojedinačna stranka i tako je "nestranka" postala najveća stranka u zemlji.

No, koalicija lijevog centra koju predvodi Bersani osvojila je u donjem domu sveukupno 29,6 posto glasova, dok je koalicija desnog centra Silvija Berlusconija osvojila u Zastupničkom domu 29,1 posto glasova birača.

Rezultati u Senatu, gornjem domu parlamenta, govore da će koalicija lijevog centra imati oko 119 zastupničkih mjesta, a koalicija desnog centra 117. Da bi se dobio mandat za formiranje vlade potrebno je u Senatu osvojiti 158 mjesta, a svaka koalicijska vlada koja bi se oformila morala bi imati većinu u oba doma parlamenta da bi donosila zakone. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter