Zabrinjava odnos prema antifašizmu kao civilizacijskoj vrijednost

Skupština u Spomen domu II. istarske partizanske brigade (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Skupština u Spomen domu II. istarske partizanske brigade (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Zabrinjava nas odnos prema antifašizmu kao civilizacijskoj vrijednosti. Svjedoci smo sve veće eskalacije neofašističkih ispada organiziranih i neorganiziranih skupina i pojedinaca, nažalost i nekih političkih stranaka u Hrvatskoj. Mi antifašisti uzroke takvom stanju, između ostalog sagledavamo u sve agresivnijim nacionalističko - šovinističkim i neofašističkim ispadima, sa ciljem poticanja mržnje, javnog atakiranja na NOB, upozorio je predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman na godišnjoj skupštini održanoj u Spomen domu II. istarske partizanske brigade u Svetom Martinu.

Poručio je također da zabrinjava sve otvorenija reafirmacija ustaštva, četništva i drugih poraženih snaga i ideologija, te među ostalim istaknuo da su antifašizam i NOB povijesna tekovina, povijesna istina hrvatske države.

- Ono što nas posebno žalosti, to su nastavni programi i udžbenici povijesti koji iskrivljuju pa čak falsificiraju povijesnu istinu o partizanskoj borbi u Drugom svjetskom ratu i to na svim razinama obrazovnog sustava, istaknuo je Jerman.

Sumirajući jednogodišnje rezultate, Jerman je naglasio da je buzetska Udruga antifašista koja broji 943 člana od kojih najmlađi ima 16, a najstarija članica 103 godine, lani obilježila i organizirala 17 obljetnica i komemoracija, obnovila šest spomenika, sudjelovala na 41 obljetnici i komemoraciji u organizaciji drugih , realizirala dva izleta, posjet Kumrovcu i dva izleta sa školama, održala 16 sati povijesti sa buzetskom osnovnom i srednjom školom, a za božićno novogodišnje blagdane podijelila 140 poklon paketa svojim članovima.

Za suradnju i doprinos u afirmaciji antifašizma, buzetska Udruga antifašista dodijelila je zahvalnicu Udruzi antifašističkih boraca i antifašista Liburnije. Plaketu za izuzetan doprinos u potpori i promidžbi antifašizma uručila je pak gradonačelniku Buzeta Siniši Žuliću. Zahvaljujući se na dodijeljenom priznanju, Žulić je rekao kako smatra da je posao svakoga gradonačelnika podupirati rad udruga poput buzetske Udruge antifašista.

- Osim ovog formalnog priznanja puno više sam zahvalan na povjerenju i suradnji koju imamo i koje prepoznaju u drugim sredinama. Takvo povjerenje važno je kako bismo mogli promicati prave vrijednosti i prave istine te je zato rad udruga poput vaše u tome izuzetno značajan. No danas živimo u vremenu gdje to povjerenje sve više izostaje, a spomenut ću tu samo ponovno aktualnu problematiku postavljanja ograda na graničnoj crti na Ćićariji koje najvjerojatnije neće poslužiti svojoj svrsi kao što to nije ni bodljikava žica, ali koje će ostaviti ožiljke na povjerenju žitelja s obje strane granice. I to na području koje je povezano suživotom, prijateljskim i obiteljskim vezama, istaknuo je Žulić.

Skupštini su prisustvovali predstavnici antifašističkih udruga iz Istarske i Primorsko-goranske županije te susjedne Slovenije kao i buzetskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. U prigodnom programu nastupili su učenici Srednje škole Buzet, Vokalna skupina Vetta, pjesnikinja Marija Ribarić te harmonikaški trio Silvio i Damir Ugrin te Valentina Carpenetti.

Ravnić: Lustriraju nas punih 27 godina

Potpredsjednik SAB- a Hrvatske te predsjednik županijskog Saveza udruga antifašista Tomislav Ravnić istaknuo je da poštuju svaku vlast izabranu na demokratskim izborima, jer su legalisti, ali imaju pravo na otvoreni dijalog kao i da ukazuju na slabosti koje zapažaju u državi.

- Nas već punih 27 godina lustriraju. Lustriraju naš pokret, našu narodno oslobodilačku borbu, na razne načine; materijalno, povijesno, ako želite i kulturno jer se umanjuju i zatiru antifašističke vrijednosti, ponižavaju članovi antifašističkih udruga, istaknuo je Ravnić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter