Zabranom opijanja protiv vandalizma?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prevrnute kante za smece, krhotine stakla, uništene klupe, devastirana djecja igrališta, išarani spomenici i fasade... tragovi su nocnog divljanja mladih, koji gotovo svakog vikenda osvanu u istarskim gradovima. Najcešce sve pocinje ispijanjem jeftine cuge u parku, na igralištima i u dvorištima vrtica i škola, vecer se zatim zagrijava pjevanjem uz melodiju s mobitela, a kada alkohol zamuti mozak slavlje nerijetko završi uništavanjem gradske imovine.

Da bi doskocili sve vecem problemu konzumiranja alkohola maloljetnih osoba na javnim površinama, zbog cega dolazi do porasta maloljetnicke delikvencije, neki su gradovi poput Karlovca i Osijeka uveli zabranu ispijanja alkohola na javnim mjestima s globama i do 1.000 kuna.

Naravno, zabrana ispijanja alkohola odnosi se na sve uzraste, a uništavanju imovine nisu skloni iskljucivo tinejdžeri. U svakom slucaju, ono cemu se nadaju gradske službe jest da ce smanjiti enormne iznose koji se svake godine izdvajaju iz proracuna da bi se sanirale štete - u Osijeku cak dva milijuna kuna godišnje!

Gradovi u Istri godišnje za popravak devastiranih parkova i ostalih javnih površina zajedno potroše manje od Osijeka, oko 1,7 milijuna kuna, barem prema okvirnim podacima koje smo dobili od nadležnih. No, ni taj iznos nije zanemariv, posebice u Puli, koja na popravak oštecene imovine godišnje izdvaja oko milijun kuna.

Unatoc tome, pulske vlasti još ne razmišljaju o uvodenju zabrane ispijanja alkohola na javnim mjestima iako nakon svakog vikenda djelatnici pulskog komunalnog poduzeca Herculanea imaju pune ruke posla.



- Upoznati smo s gradskim odlukama Karlovca i Osijeka, ali buduci da su one donesene krajem protekle godine, za sada nema pokazatelja uspješnosti njihove primjene, te je svakako potrebno razmotriti koje ce rezultate navedeni gradovi postici u konacnici. Što se tice uništavanja javne imovine, naglašavamo da su za to odgovorni pojedinci iz svih dobnih skupina, a ne iskljucivo mladi, odgovorila je Elena Puh Belci, pomocnica procelnika Odjela za društvene djelatnosti.

U Labinu ozbiljno razmišljaju o uvodenju zabrane konzumiranja alkohola na javnim mjestima. - U pripremi je izrada nove odluke o komunalnom redu te se predvida i ta mogucnost, odgovorila je viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošcu Loredana Ružic Modrušan.

- Buduci da su nocni izlasci skupi, alternativa kaficima su parkovi, igrališta ili kucni partiji, gdje se bez nadzora odraslih konzumiraju alkoholna pica koja se kupuju u samoposlugama ili na benzinskim crpkama, isticu u uredu umaškog gradonacelnika i dodaje da je izgledno da ce razmotriti mogucnost uvodenja mjera za smanjenje konzumiranja alkohola i devastacije imovine.

U Gradu Pazinu je ideja da se uvede zabrana konzumiranja alkohola na javnim mjestima samo u povojima. U Gradu Rovinju isticu da najveca stavka u saniranju javne imovine otpada na uklanjanje grafita, a znacajna otpada i na popravak parkirnih automata. Kao najproblematicniji dio grada navode zabavni centar Monvi, koji vec godinama slovi za generatora velikog broja alkoholiziranih mladih osoba. - Problem se ne može riješiti samo zabranama, djecu i maloljetnike treba educirati, uciti opasnostima koje nosi alkohol, a presudna je i kontrola i odlucna reakcija roditelja, istice Maria Crnac Rocco iz Grada Rovinja.

Vandalizam i uništavanje javnih površina u Gradu Porecu evidentiraju kao vrlo sporadicne pojave koje nisu iskljucivo i nužno vezane uz opijanje mladih. Unatoc tome iz gradske blagajne za sanaciju šteta izdvajaju poveci iznos u odnosu na druge urbane centre u Istri - lani oko 250.000 kuna. Medutim, u svojoj zajednici nismo uocili znacajnu poveznicu izmedu opijanja mladih i vandalizma, kazala je Saša Guttman Levak, viša strucna suradnica za odnose s javnošcu i protokol.

U Gradu Vodnjanu vele da se gotovo svakodnevno suocavaju s problemom uništavanja javne imovine. Unatoc tome, zasad u Vodnjanu ne razmišljaju o uvodenju zabrane konzumiranja alkoholnih pica na javnim mjestima.

U Buzetu navode da bilježe odredene slucajeve devastracija vikendom, dok gradske vlasti u Novigradu smatraju da problem opijanja mladih nije izražen na podrucju njihova grada. U Bujama vele da nemaju saznanja o opijanju mladih na javnim mjestima te stoga smatraju da nema potrebe uvoditi zabrane konzumiranja alkohola.

Iako nadležni u svim gradovima vele da ulažu velike napore u preventivne programe usmjerene prema mladima, to ocito u nekim sredinama nije dovoljno da se suzbije vandalizam. No, pitanje ostaje je mogu li zabrane poput konzumiranja alkohola na javnim mjestima zaista ukloniti problem.

Da bi smanjili štetu nastalu od uništavanja gradske imovine, mnogi su istarski gradovi odlucili uvesti nadzorne kamere na najkriticnijim punktovima. Lani je policija u Istri zaprimila 740 dojava o narušavanju javnog reda i mira. Iako mladenacko opijanje po parkovima nerijetko završi remecenjem javnog reda i mira, najviše dojava policiji stiže iz ugostiteljskih objekata i barova. (Maša JERIN)

VIŠE O OVOJ TEMI PROCITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter