Zabranjeni upaljaci u obliku igracaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odzvonilo je upaljacima opasnim za djecu i na hrvatskom tržištu. Ministarstvo gospodarstva donijelo je naredbu kojom se propisuje da na tržište mogu samo upaljaci "sigurni za djecu", a da se istovremeno zabranjuju oni koje djeca mogu greškom smatrati igrackama i tako se ozlijediti ili prouzrociti štetu.

Takve upaljace zabranile su vec pojedine savezne države u Americi, zabranila ih je i Europska unija još 2006. godine, a Hrvatska sada uvodi tu zabranu uskladujuci se s propisima EU-a.

Upaljac-novitet, kako je službeni naziv tog predmeta, oznacava bilo koji upaljac izgleda privlacnog za djecu. To ukljucuje upaljace oblika koji nalikuju na likove iz crtica, igracke, oružje, satove, telefone, glazbala, vozila, ljudsko tijelo, životinje, hranu ili pice, ili da proizvode glazbu, ili bljeskanje svjetla ili pomicanje predmeta ili drugih zabavnih mogucnosti.

U naredbi je Ministarstvo propisalo da je "siguran za djecu" onaj upaljac koji je proizveden na nacin "da se njime ne može koristiti dijete mlade od cetiri godine i tri mjeseca" zbog, na primjer, "snage koja je potrebna za njegovo korištenje, njegova oblika, zaštite mehanizma paljenja, složenosti ili slijeda postupaka koji su potrebni za paljenje".

Odakle tako precizna dobna granica od cetiri godine i tri mjeseca?! To je posljedica uskladivanja: tu je dobnu granicu, vele u Ministarstvu, propisala Europska komisija.


Podijeli: Facebook Twiter