Zabranjena prodaja sira na otvorenom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska poljoprivredna komora zatražila je u subotu da se preispita odluka o zabrani prodaje tradicionalnih mlijecnih proizvoda na tržnicama na otvorenim štandovima kao dosad, koja ce se primjenjivati od ponedjeljka, jer smatraju da "primjena dijela propisa koji nisu uskladeni sa zakonodavstvom EU-a" dovodi do uništavanja hrvatskih posebnosti.

Prema rješenju sanitarne inspekcije, sir i vrhnje ce se moci, prema pravilniku o higijeni hrane, prodavati u zatvorenim i rashladenim vitrinama, na temperaturi izmedu cetiri i osam stupnjeva.

U priopcenju što ga je potpisao tajnik komore Damjan Bogdanovic traži se da se odluka preispita na meduinstitucionalnom sastanku jer, buduci da se sir i vrhnje tradicionalno prodaju u vanjskim uvjetima, smatraju da bi uvodenjem novih temperaturnih standarda, kako to zahtijeva sanitarna inspekcija, proizvod izgubio karakteristiku tradicionalnog proizvoda.

U komori napominju da Odluka EU-komisije br. 509/2006 tradicionalne proizvode izdvaja iz standarda o hrani ako nije dokazana opasnost po zdravlje. Smatraju da se takvim postupkom cini nepopravljiva šteta obiteljskim gospodarstvima i hrvatskom gospodarstvu uz malu uslugu krupnom kapitalu.


Podijeli: Facebook Twiter