Zabranjen skup ekstremne desnice u Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon niza kritika i bure koja se u javnosti digla zbog okupljanja ekstremne desnice, koje se u subotu trebalo održati u Zagrebu, MUP je izdao rješenje kojim se zabranjuje skup. Potvrdio je to na pocetku sjednice Vlade premijer Zoran Milanovic, porucivši da takve stvari u Hrvatskoj nece proci

- Imam rješenje ministra unutarnjih poslova kojim se zabranjuje okupljanje ekstremne desnice u Zagrebu. Razlozi su svjetonazorski i politicki. Oni koji pozivaju na grabež teritorija mogu doci kao turisti, ali ne kao politicki prosvjednici. Oni koji organiziraju prosvjede moraju znati da nece tako nešto proci.

Nece se dozvoliti okupljanje onih koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka. Naša je obveza da se takvim idejama suprotstavimo. Da se radi o hrvatskim strankama, ajde de, ali s obzirom da se radi o stranim koji pozivaju na progon Srba i Roma i grabež teritorija... takve finte u Hrvatskoj nece proci. To ne bu išlo, rekao je premijer Zoran Milanovic, potvrdivši da je MUP odlucio zabraniti skup koji je zadnjih dana digao javnost na noge.

Podsjetimo, Medunarodna nacionalisticka konferencija u organizaciji HCSP-a u Zagrebu je u petak trebala okupiti predstavnike ekstremnih nacionalista iz Madarske, Bugarske, Austrije, Francuske i Flandrije. HCSP-ovci i njihovi gosti u subotu su trebali promarširati središtem Zagreba u cast nepravomocno osudenim haaškim uznicima, generalima Mladenu Markacu i Anti Gotovini.

Najava ultradesnicarskog dogadanja u hrvatskom glavnom gradu izazvala su pravu buru negodovanja u zemlji. Zbog negativnih reakcija radikalnim nacionalistima su ostali bez prethodno unajmljenih dvorana u Matici hrvatskoj, a potom i u hotelu Palace. Na koncu je društvena panika dovela i do zabrane bilo kakvog desnicarskog dogadanja u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter