Zabranjen rad odlagalištima u Zagrebu i Koprivnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zaštite okoliša izdalo je danas dva nova rješenja o zabrani rada odlagalištima otpada u Hrvatskoj, i to za Zagreb i Koprivnicu, izjavio je večeras ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Gostujući u Dnevniku Nove TV ministar Zmajlović je rekao kako je njegovo ministarstvo danas izdalo rješenje o zabrani rada tvrtke koja upravlja zagrebačkim odlagalištem Jakuševec. Upitan znači li to da će Zagrepčani od 15. listopada biti "zatrpani smećem", ministar je odgovorio kako se građani ne moraju ničega bojati, jer se rješenje o zabrani rada prvenstveno odnosi na one koji upravljaju odlagalištima otpada.

"Otišlo je rješenje koje se tiče grada Zagreba, odnosno tvrtke koja upravlja odlagalištem Jakuševac. To se prvenstveno odnosi na one kategorije otpada koje dolaze iz pojedinih djelatnosti, dakle na sve osim miješanog komunalnog otpada", poručio je. To se, ustvrdio je Zmajlović, posebice odnosi na medicinski otpad koji trebaju zbrinjavati za to ovlaštene tvrtke na zakonom propisani način, koji je ujedno i ekološki prihvatljiviji.

Istaknuo je kako su za komunalni otpad odgovorni i gradovi te općine, koji moraju osigurati odvoz komunalnog otpada. Oni su, dodao je, odgovorni i pronaći rješenja gdje će odlagati komunalni otpad - u obližnjim odlagalištima koja imaju dozvole, ili pronaći privremeno rješenje dok odlagališta kojima je zabranjen rad ne budu radila u skladu sa zakonom i načinom na koji treba odlagati komunalni otpad. "Ne smije se ni u jednom trenutku dozvoliti da zdravlje građana bude ugroženo zbog neodvoženja otpada", naglasio je Zmajlović.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode danas je potvrdilo kako je nastavilo izdavati rješenja komunalnim poduzećima kojima se zabranjuje djelatnost gospodarenja otpadom i odlaganje svih vrsta otpada, a danas su poslana dva. Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prirode Dijana Sušac izjavila je Hini da su danas poslali dva rješenja, ali se popodne nije moglo doznati kojim komunalnim poduzećima. Ministarstvo je prekjučer objavilo je kako je njegova inspekcija izdala rješenja komunalnim poduzećima u Zaprešiću, Pazinu i Trogiru kojima se zabranjuje djelatnost gospodarenja otpadom i odlaganje svih vrsta otpada, a rješenja stupaju na snagu 15. listopada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter