Zabranjen rad neslužbenom azilu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inspekcija je utvrdila da se Vida Pfeuffer u svojoj kuci i dvorištu u novigradskom naselju Strada Kontesa bavi poslovima koje obavljaju skloništa za životinje, za što ne posjeduje dozvolu te joj se zabranjuje skupljanje pasa i njihovo držanje na toj lokaciji, a zateceni psi ce biti zbrinuti na propisan nacin u zakonskom roku, odgovorili su iz Ministarstva poljoprivrede na naše pitanje o ishodu nadzora koji je proveden pocetkom tjedna.

Kako smo izvještavali, dok su inspektorice izvršavale svoj zadatak, dvadesetak se susjeda Vide Pfeuffer, koji vec godinama negoduju i pišu peticije zbog ilegalnog azila usred naselja, okupilo uz njenu kucu i glasno komentiralo u ocekivanju informacija iz prve ruke. U jednom je trenutku gotovo došlo do fizickog obracuna. Nacelnik Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave istarske Marko Petkovic potvrdio nam je da je Z. B. (37) iz Finide, koji se nalazio u dvorištu Pfeuffer, verbalno napao 17 okupljenih, a zatim podignuo motiku u namjeri da zastraši jednog od njih. Tada je pozvana policija, a epilog je prijava prekršajnom sudu koja napadacu slijedi zbog remecenja javnog reda i mira.

Nadzorom je utvrdeno, izmedu ostalog, da Pfeuffer, predsjednica Udruge prijatelja životinja Bujštine, za koje ima rješenje Ureda državne uprave u Istarskoj županiji iz 2003., posjeduje uvjerenje o uspješnom osposobljavanju za pomoc životinjama izdano u Njemackoj 2004. te da je 3. srpnja ove godine Upravi za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede podnijela zahtjev za registraciju skloništa za životinje u svojoj kuci, koja je od okolnih obiteljskih objekata udaljena od cetrdeset do stotinu metara.

Zateceno je 38 pasa razlicite dobi, uzrasta i pasmine, koji su smješteni u kuci i boksovima u dvorištu. Svi imaju osiguranu hranu i vodu, zašticeni su od nepovoljnih vremenskih utjecaja, a prostori u kojima su smješteni su održavani. Kod Pfeuffer su najcešce stigli tako da ih je netko ubacio preko njene ograde ili su ih donijele osobe koje su ih pronašle na cesti, zbog cega neki od njih nisu cijepljeni u zakonskom roku. Pfeuffer ih udomljava u Njemackoj, o cemu vodi evidenciju formularima s podacima udomitelja, a potrebnu veterinarsku dokumentaciju izdaje jedan porecki veterinar koji brine i o cijepljenju i lijecenju ovih napuštenih životinja.

U izvještaju je zabilježeno i da kuca nije prikljucena na kanalizaciju te da se krute fekalije u plasticnim vrecama odlažu u kontejner za komunalni otpad, dok se one tekuce i voda od pranja prostora slijevaju u dvorište. Predstavnici Grada Novigrada su inspektorice izvijestili da o psima i mackama lutalicama na njihovom podrucju brine veterinarska stanica Porec, da je prema DPU-u Fakinija na prostoru koji ukljucuje ilegalni azil dozvoljena iskljucivo izgradnja obiteljskih objekata te da tamošnji stanovnici vec niz godina vrše pritisak na gradske službe zbog "nepodnošljivog laveža pasa, neugodnog mirisa i neadekvatnog odbacivanja fekalija u komunalni kontejner".

Po svemu sudeci, mukama susjeda Pfeufferinog skloništa konacno je došao kraj. Ostaje vidjeti hoce li jednako sretno završiti i prica za napuštene životinje, odnosno hoce li za njih biti pronadeno adekvatno mjesto na podrucju Novigrada (ili drugdje), izvan naselja, što se jedna od spomenutih susjeda, novigradska vijecnica Timea Ritoša, sprema predložiti.


Podijeli: Facebook Twiter