Zabranite pesticide koji štete pcelama!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na otvorenju medunarodnih Dana meda u pazinskom Spomen domu Ranko Andelini, predsjednik pazinske udruge pcelara "Lipa", uputio je apel Ministarstvu poljoprivrede da zajedno sa znanstvenim institucijama pokrene postupak kojim ce se preispitati pesticidi za koje je dokazano da štete pcelarstvu, a koji su u mnogim zemljama vec zabranjeni.

Na novinarsko pitanje o kojim se pesticidima radi, Andelini je odgovorio da se "sve zna", ali da ne može govoriti o imenima kako ga ne bi tužile tvrtke koje ih proizvode.

U svom uvodnom govoru istaknuo je da se, unatoc problemima pcelara, u Pazinu u ova dva dana koliko traje manifestacija uz pazinsku mednu žlicu nece osjetiti gorcina.

"Ponosan sam na marljivost i entuzijazam svih sudionika ove medne manifestacije", kazao je Renato Krulcic, gradonacelnik neproglašenog grada meda, dok je predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac nastavio: "Istra je po delicijama postala poznata u širem okruženju, a taj je spoj kulture i turizma veliki doprinos gospodarstvu."

U tom se trenutku vec stvorila gužva na vratima Spomen doma gdje je nagrnula gomila osnovnoškolaca koje su uciteljice iz citave Istre, i šire, povele na terensku nastavu iz predmeta Priroda i društvo. A imali su što i vidjeti - rekordan broj izlagaca, oko šezdesetak, ponajviše iz Hrvatske, ali i Slovenije, BiH te Italije predstavilo je med u nebrojenim varijantama.

Bilo je dovoljno kupiti "pazinsku mednu žlicu" koja je koštala 15 kuna i krenuti u degustaciju. Osim meda nudio se propolis, maticna mlijec, vosak, ljekoviti pripravci, dodaci prehrani od pcelinjih proizvoda, medice i drugi medeni napici, kolaci i razne medene slastice, a za pcelare možda najvažnije - pcelarska oprema i literatura.

Organizatori dvodnevne manifestacije su Udruga pcelara Lipa, Grad Pazin i Istarska županija, dok su suorganizatori Turisticka zajednica središnje Istre i gradsko Pucko otvoreno ucilište. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter