Zabrane li pušenje na terasama, možemo odmah zatvoriti kafiće!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pojedini bi ugostitelji mogli doživjeti novi udar usvoje li se izmjene Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda koji će uskoro naći u saborskoj raspravi. Naime, prema sadašnjim najavama tim zakonom Vlada planira jedinicama lokalne samouprave dati ovlasti da same određuju nepušačke zone kojima mogu cijele trgove, ulice i prostore uz razne javne objekte proglasiti zonama bez cigareta. U takvom se slučaju, dakako, ne bi smjelo niti pušiti na terasama ugostiteljskih objekata i kafića. Većina pulskih ugostitelja s kojima smo razgovarali osuđuje takvu mogućnost. Smatraju, naime, da u tom slučaju neće za sve vrijediti jednaka pravila jer nekima će se dozvoliti pušenje na terasama a nekima ne.

Nije im jasno kako će gradovi određivati zone nepušenja, po kojim kriterijima i tko će nadzirati i kažnjavati ugostitelje i pušače u zonama ili terasama na kojima se eventualno zabrani pušenje. Također, smatraju da se ovakvim prijedlozima ugostitelji dovode u neravnopravan položaj. Tako bi oni koji uživaju simpatije gradskih otaca imali veće šanse ostati u "pušačkoj zoni", dok oni manje simpatični mogu biti ubačeni u zonu nepušenja.

Svi do jednog slažu se da pri određivanju budućih zona treba voditi računa o frekventnosti i atraktivnosti zona gdje gravitira najveći broj ljudi.

Ključ u bravu

- Ovakve su najave u najmanju ruku sulude. Ako dođe do takvih promjena, mnogi će morati staviti ključ u bravu jer gotovo svaki drugi gost na terasi kafića je pušač. Zakon treba biti jednak za sve i nema smisla da se neke ugostitelje sankcionira, a druge ne. Ovakvim se prijedlogom otvara mogućnost da se na nekoj terasi pušenje dozvoli, a na terasi preko puta to neće biti dozvoljeno, kaže ugostitelj Adrian Agaj iz kafića Diana na pulskom Forumu. Dođe li do ovakvih promjena, promet ugostiteljima će se smanjiti za čak 90 posto, tvrdi Agaj.

- Već su nas ranije kaznili nakon zabrane pušenja u kafićima, a ovime se ide k tome da se ugostitelje potpuno baci na koljena. Kako misle ljude kontrolirati i zabraniti im da na terasi zapale cigaretu? Po meni nema smisla da gradovi preuzmu obvezu određivanja pušačkih zona jer može se dogoditi da će na osnovu vlastitog dojma nekima to odobriti, a nekima neće, čime će se određeni broj ugostitelja staviti u diskriminirajući položaj. Ako dođe do toga, siguran sam da će se ugostitelji pobuniti protiv takvih suludih prijedloga jer u protivnom možemo odmah svi zatvoriti objekte, kaže Agaj. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter