Zabrana sidrenja i ribarenja oko Rta Kamenjak!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lucka kapetanija Pula izdala je obavijest o zabrani sidrenja, ribarenja i bilo kakvih podvodnih aktivnosti u širem akvatoriju oko svjetionika Porer pocev od sutrašnjeg dana pa do 10. kolovoza. Ni cinjenica da ce zabrana svakodnevno vrijediti od 7 do 14 sati ne ublažava apsurdnost ovakve odluke. Kapetan Josip Lazaric nam veli da je Lucka kapetanija izdala obavijest na zahtjev Hrvatske ratne mornarice (HRM), koja ce u tom vremenskom periodu "vršiti testiranja ronilacke opreme". U dopisu Lucke kapetanije navodi se i da bi plovila unutar zadanih koordinata trebala ploviti smanjenom brzinom.

Da je tajming koji je HRM odredio za testiranja potpuno promašen, nije teško zakljuciti, ali je zato nemoguce dokuciti zašto je upravo akvatorij oko Rta Kamenjak, koji je vrlo omiljen medu stranim nauticarima, ali i domacim pecarošima, odreden za testiranje ronilacke opreme. Naime, takva se testiranja mogu izvesti bilo gdje, pa je potpuno nelogicno u špici sezone odabrati najfrekventniji akvatorij južne Istre za takvo što.

Time je vojska jasno dala do znanja da Rt Kamenjak smatra svojim poligonom koji može okupirati kad god joj se prohtije. Doduše, ova posljednja zabrana, za razliku od prošlogodišnje proljetne i jesenske kad je vježbe gadanja izvodilo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ne odnosi se na kopneni dio Rta, ali je tim gora što se dogada u vrijeme kada nam ne cvatu turisticke ruže i kad svakog gosta pokušavamo zadržati što duže, pa makar i na sidru oko Porera.


Podijeli: Facebook Twiter