Zabrana pušenja otišla u dim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zabrani pušenja u kaficima, koja se u Hrvatskoj provodi od travnja 2010. godine, izmaklo je do kraja prosinca 6.398 kafica, odnosno svaki treci ugostiteljski objekt u zemlji.

Znaci li to propast zamisli ministra zdravstva Darka Milinovica da se u javnim zatvorenim prostorima nece smjeti pušiti, vec ce se cigareta paliti samo na ulicama ili u vlastitom stanu? Sam ministar danas se ne želi ocitovati o ishodu svog zakona, no cinjenica je da je kompromis na koji je lani pristao pod pritiskom ugostitelja vec u startu srezao njegovu ideju o širenju zdravlja nacije.

Po podacima Ministarstva zdravstva, do 31. prosinca 2010. zaprimljeno je 6.617 zahtjeva ugostitelja da im se izda rješenje za posebni prostor za pušenje ili, kad je rijec o manjim lokalima, status pušackog kafica. Od te brojke samo je 121 zahtjev odbijen jer nisu ispunjeni uvjeti o ventilaciji prostora, a u 46 slucajeva ugostitelji su od zahtjeva odustali sami.

Status pušackog objekta dobilo je, dakle, 6.196 kafica manjih od 50 cetvornih metara, a još je 196 ugostiteljskih objekata ishodovalo zeleno svjetlo za poseban, fizicki odvojen prostor za pušenje u sklopu lokala. U odnosu na ukupnu brojku od oko 16.000 kafica i ugostiteljskih objekata udruženih u Ceh ugostitelja Hrvatske, ispada da se cigareta smije zapaliti u njih gotovo 40 posto.

- Ovim smo brojem pušackih kafica itekako zadovoljni, jer se dozvolama za pušenje spasilo puno kolega, napominje Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja.

Koliko je skupa ventilacija što ju je propisao Zakon o ogranicavanju uporabe duhanskih proizvoda spasila zdravlje gostiju hrvatskih kafica, najbolje znaju oni koji ih redovito pohode. Njihovo je iskustvo u pravilu takvo da rijetko naidu na lokal u kojem se uopce ne puši, a u pušackim objektima ventilacija se pali tek kad se prostor previše zadimi.

Lijecnici smatraju da je zadnje zakonsko rješenje dobro, ali samo ako se dosljedno provodi.

- Duhanski dim je užasno štetan i svako smanjenje njegove koncentracije u zatvorenom prostoru je dobrodošlo. Jesu li nepušaci uz postojece zabrane potpuno zašticeni, teško je reci, ali mi lijecnici podržavamo uvodenje ventilacije, jer je ona važna, pozitivna i korisna, ocjenjuje Sanja Popovic-Grle, voditeljica poliklinike pri Klinici za plucne bolesti Jordanovac.

Duhanski dim iz okoliša daleko je opasniji od onog koji pušac direktno povlaci iz cigarete, ima vecu koncentraciju štetnih sastojaka pa su i nepušaci i pušaci koji sjede u zadimljenom prostoru izloženi strašno štetnim tvarima, podsjeca Popovic-Grle.

Zakljucuje da nam preostaje prebroditi još ovu godinu, s obzirom na najave da cemo ulaskom u EU morati uvesti potpunu zabranu pušenja.


Podijeli: Facebook Twiter