Zabrana gay brakova u Utahu neustavna

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Američki savezni sudac Robert J. Shelby u petak je protuustavnim proglasio zakon prihvaćen 2004. u američkoj saveznoj državi Utah kojim se zabranjuje istospolni brak.

Vlasti Utaha odmah su najavile da će uložiti priziv na tu odluku. Sudac Shelby je rekao da zakon, usvojen nakon referenduma, krši prava homoseksualnih parova na jednaku zaštitu kao heteroseksualnih, prema 14. amandmanu američkog ustava.

Aktivisti homoseksualnih prava su pozdravili tu odluku prihvaćenu dan nakon legalizacije gay brakova u susjednoj državi New Mexico.

Sudac Shelby je istaknuo da su rijetki predmeti tako politički teški u sadašnjem ozračju, i to posebice u državama u kojima je o tom pitanju organiziran referendum.

Riječ je o presudi u sudskom procesu koji su pokrenula tri homoseksualna para koji se žele vjenčati u Utahu.

- Zakoni na snazi u Utahu poriču temeljeno pravo homoseksualaca i lezbijki na mogućnost vjenčanja i oduzimaju dostojanstvo istospolnim parovima. Sud smatra te zakone protuustavnima, rekao je Shelby.

U SAD-u su zakoni o braku u nadležnosti država, a blizu 30 ih je usvojilo tekstove koji ograničavaju brakove samo na heteroseksualne osobe.

U četvrtak se New Mexico pridružio skupini 16 država u kojima se homoseksualci i lezbijke mogu vjenčati.

Ova je godina bila vrlo povoljna za homoseksualna prava na razini država kao i na saveznoj razini. U lipnju je Vrhovni sud SAD-a ukinuo zakon koji je istospolne parove lišavao federalnih prava koje uživaju heteroseksualni bračni parovi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter