Zabrana antibiotika u stocnoj hrani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki savezni sud naredio je u cetvrtak americkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) da prestane davati suglasnost za dodavanje antibiotika stocnoj hrani, ocjenjujuci da prekomjerna upotreba antibiotika ugrožava zdravlje covjeka stvaranjem rezistentnih sojeva bakterija.

Americki savezni sudac Theodore Katz naredio je FDA da zapocne postupak povlacenja suglasnosti ukoliko proizvodaci antibiotika ne pruže dokaze da je njihova upotreba sigurna. Ukoliko ne raspolažu takvim dokazima, njihovo korištenje u svrhe koje nisu lijecenje domacih životinja nece biti dozvoljeno, napisao je sudac.

FDA je postupak preispitivanja suglasnosti na dodavanje antibiotika, poput tetraciklina i penicilina, hrani domacih životinja zapoceo još 1977. no on nikad nije dovršen.

"Znanstveni dokazi o rizicima za ljudsko zdravlje od raširene upotrebe antibiotika kod stoke sve su brojniji i nema dokaza da je FDA promijenio svoje stajalište da takvo korištenje nije sigurno", napisao je Katz.

Sudski postupak pokrenula je prošlog svibnja pred saveznim sudom na Manhattanu skupina udruga za zaštitu okoliša i javnog zdravlja koje su upozoravale da korištenje antibiotika u stocnoj hrani pridonosi porastu vrsta bakterija otpornih na antibiotike i kod covjeka i kod životinja. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter