Zaboravom protiv zaborava

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U umaškoj Marin galeriji ljubitelji suvremene umjetnosti ovih dana mogu razgledati izložbu "OBLIVIO" (Zaborav), radove afirmiranog banjalučkog umjetnika, magistra slikarstva, Radoslava Tadića.

Umjetnički radovi, crteži i skulpture, nastali su kao rezultat autorovih intervencija na pronađenim predmetima, starim knjigama, na tavanu. S obzirom da se danas umjetničko djelo ne može iščitavati odvojeno od društva i kulture koja utječe na likovni izričaj, Tadićeva knjiga kao motiv-inspiracija, postaje svojevrstan odbačeni artefakt, mikro model društva u kojemu knjiga kao simbol duhovnosti i znanja, dokumenta jednog vremena, u eri liberalnog kapitalizma, pretjeranog konzumerizma i digitalizacije, biva potisnuta te bačena u zaborav.

Njegovo otkriće knjiga na tavanu, budi sjećanja na odnos s knjigom u mladosti, prije svega školskim danima kada je ona za njega bila dosadno i nametnuto štivo, pa je i njegov umjetnički pristup knjizi nastao kao izljev neugodnih i frustrirajućih sjećanja u kojima se iživljava na njima, preoblikujući ih nemilosrdnim trganjem, onako kako želi.

"Radoslav Tadić stavlja pred promatrača povijesni razvoj slika u riječ (knjigu) i zatim ponovno u vizualnu predstavu (izložene skulpture). On tako stvara neformalni arhiv objekata koji su nađeni, ali zatim preoblikovani, stvarni, ali i izmišljeni, javni, ali i osobni. Sakuplja ih, uspoređuje, kombinira i prisvaja stvarajući forme koje tek ponekad imaju nešto zajedničko sa svojom prvobitnom namjenom", dio je teksta iz kataloga s izložbe kojega potpisuje likovna kritičarka Ivona Fregl.

U svom umjetničkom mikrokozmosu kojega je izložio u Marin galeriji, boja je ta koja će izazvati najsnažniji dojam kod promatrača, jer kako sam autor kaže, uz pomoć nje se najlakše i najneposrednije izražava. Izložba je otvorena do 15. listopada. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter