Na uskrsni ponedjeljak na stanciji Buršić u Vodnjanu održat će se 4. manifestacija pod nazivom Vodnjanska špaleta od 12 sati do kasno u večer, odnosno dok se ljudi zabavljaju, najavili su jučer organizatori manifestacije Darinka i Milan Buršić iz pršutarne Kod Milana te Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice Vodnjana. Osim bogate gastronomske ponude tijekom dana, posjetitelji će moći uživati u brojnim tradicionalnim igrama poput pičenja jaja ili penjanja na stup.
Špaleta i crno vino
- Špaleta je tradicija koja je zaboravljena. To je ekološka hrana, samo meso, sol, papar i česan, kako su radili i naši stari. I nije hrana koja se jela svaki dan niti tijekom cijele godine, nego baš za ovo uskrsno razdoblje, od ožujka do kraja travnja. Konzumira se do kosti, a onda se od kosti kuha maneštra, rekao je Milan Buršić. - Stili smo da se špaleta torna na domaće banke. Za ovaj put će se za to potruditi dva vrsna kuhara Feručo Smoković i Željan Peloza. Pripremat će se špaleta điravolta na domaćem maslinovom ulju, kuhana špaleta, fritaje sa šparugama i sa škalonjom, pljukanci, palenta, domaća maneštra od kosti, a na svakom tanjuru bit će i domaća pinca. Naši kuhari napravit će i nešto sa špaletom i crnim vinom, ali ti neka bude iznenađenje, najavila je Darinka Buršić. Meni će koštati 40 kuna.
Uz gastronomsku ponudu, druženje na stanciji obogatit će se i brojnim sadržajima, muzikom i plesom.
Albero della cucagna
- U ponedjeljak od 12 do 14 sati konjički centar Gallicianum iz Galižane organizirat će jahanje, bit će organizirana i demonstracija streličarstva, odnosno gađanja lukom i strijelom, pičenje ili ščokivanje jaja, traženje jaja i druge igre za djecu. Održat će se i radionica pince po domaću, ovisno o interesu, a tijekom cijelog dana odvijat će se sajam autohtonih proizvoda, najavila je Smoljan Makragić. U 16 sati počinje natjecanje u penjanju na namašćeni stup, glasoviti "albero della cucagna", s bogatim nagradama. Izvlačenje nagrada na bonove, gdje će glavni zgoditak biti špaleta, održat će se u 18 sati.
- Nadam se da će nas vrijeme poslužiti i da će biti veliki odaziv. Pripremili smo dosta prostora za posjetitelje, a svakodnevno dobivamo puno poziva ljudi koji se interesiraju za manifestaciju. Za kraj: Srićan Vazan i da nan u ponediljak bude dobar tek, poručio je Milan Buršić. (Z. STRAHINJA)