Zaboravljene pulske lokacije zaživjet će umjetnošću

Program su predstavili Daniela Škandul, Branka Benčić, Breda Bizjak i Emil Jurcan (M. MIJOŠEK)
Program su predstavili Daniela Škandul, Branka Benčić, Breda Bizjak i Emil Jurcan (M. MIJOŠEK)

Zanimljiv i interaktivan program projekta "Otvoreni grad-intervencije u javnom prostoru Pule" kojeg je pokrenula arhitektica Breda Bizjak u Društvu arhitekata Istre (Dai Sai,) održat će se od 9. do 11. rujna na više lokacija u gradu, najavili su u ponedjeljak organizatori tijekom predstavljanja projekta na konferenciji za novinare. Riječ je o prepoznatljivim lokacijama u samom centru grada koje su već duže vrijeme prepuštene zubu vremena, a iako ih Puležani itekako prepoznaju te ih se s nostalgijom prisjećaju, ta su mjesta nažalost postala posve nevidljiva, zanemarena i zapuštena.

Konkretno riječ je o terasi na tržnici/Robna kuća Pula, bivšem kinu Beograd na Girdinima i takozvanoj Kući bez krova u ulici Hermana Dalmatina koja već godinama propada zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Sve te lokacije će kroz ovogodišnje mahom umjetničke intervencije u javnom prostoru, na kratko ponovno zaživjeti.

Arhitektica Breda Bizjak naglasila je da je tema programa oživljavanje napuštenih i zanemarenih prostora u povijesnoj jezgri grada koji će se redefinirati i aktivirati kao prostori - događaji putem umjetničke i performativne intervencije. Naglasila je da program obuhvaća širok spektar kulturnih aktivnosti: umjetničku kino-akciju, video rad, glazbene događaje, plesni performans, izložbu u izlogu, društvene igre, radionice za djecu te okrugli stol i literarnu matineju.

- Cilj i namjera projekta je upozoriti na "nevidljive", zapuštene i neiskorištene gradske prostore te istražiti i ostvariti mogućnosti za njihovo korištenje za potrebe građana, a time i njihovu ponovnu revalorizaciju. Namjera nam je potaknuti građane, udruge i pojedince na privremeno korištenje neiskorištenih prostora u gradu i istražiti scenarije i mogućnosti njihove reaktivacije. Privremeno korištenje prostora može predstavljati važan čimbenik u procesu oživljavanja zapuštenih i neiskorištenih prostora, bilo da se radi o zgradama, dijelovima zgrada ili otvorenim površinama. Dok nekorištenje prostora često vodi u njihovo propadanje i degradiranje neposredne okoline, privremeno korištenje utječe na podizanje ekonomske, društvene ili kulturne vrijednosti samog prostora i njegove okoline, a time indirektno i na podizanje kvalitete i raznovrsnosti života u gradskim četvrtima, rekla je Bizjak.

Predsjednik Društva arhitekata Istre Emil Jurcan istaknuo je da će se program odvijati na lokacijama koje su iz nekog razloga isključene i marginalizirane u društvenom prostoru, naglasivši da je arhitektonska misao u ovom slučaju reducirana i fokusirana na tijela sudionika-performera.

- Ovaj događaj predstavlja energiju odnosno potencijal kojim se u javni diskurs želi unijeti ideja što bi ti prostori mogli postati za razliku od onih općenitih festivalskih tipova događanja koji se nude. Radi se o gradskim prostorima koji ne pripadaju svjetlećem kapitalu već nama i našim tijelima, istaknuo je Jurcan dodajući da je intencija uključiti javnost

Sama koncepcija pojedinog prostora-događaja temelji se na suradnji s umjetnikom odnosno pojedinim umjetničkim kolektivom s kojim je osmišljen privremeni sadržaj lokacije. Tako je lokacija "Ex kino Beograd" povjerena multimedijalnom umjetniku i svjetski priznatom videoautoru Daliboru Martinisu koji će u suradnji s Cinemaniac i partnerstvu s Apotekom u parking garaži bivšeg kina Beograd izvesti kino-akciju pod nazivom "Drive-in iz pakla"(Vječna vatra gnjeva).

"Life performans i kino projekcija" audio vizualnog kolektiva Palme održat će se u "Kući bez krova"(ulica Hermana Dalmatina 5) , ogoljenoj ruševnoj kući u kojoj će se održati i arhitektonska radionica za djecu i odrasle. Slijedi "Dj set i plesni perfomans" kojeg priređuje pulska udruga BukaNoise na terasi Robne kuće gdje će tijekom idućeg vikenda biti otvorena izložba "Transmutations" multimedijalne umjetnice Ive Milaković. Uz to, na toj će se lokaciji predstaviti rezultati spekulativnog dizajna "Objekti u prostoru-Public space Pula" u organizaciji udruge Metamedij, Umjetničke akademije u Splitu te Društva arhitekata Istre.

Na Terasi tržnica održat će se okrugli stol na temu "Scenarij: javni čovjek-javni prostor", a na istoj će se lokaciji održati literarna matineja kada će se svojom poezijom i najnovijom knjigom predstaviti književnik i novinar Bojan Žižović. "Naslov nepoznat" naziv je društvene igre koju je osmislio kolektiv OOUR u kojoj će moći sudjelovati svi građani, a kroz igru će sudionike voditi Ivana Vratarić.

Četvrta lokacija "Nalazište amfora" izuzeta je iz ovogodišnjeg programa zbog aktualnih građevinskih radova. Tamo je pak bilo predviđano predstavljanje video rada "Dinamička ravan" beogradskog autora Saše Pančića, a koji će premijerno biti prikazan na Danima arhitekture u Istri u studenom ove godine.

Raspored događanja u prostoru

U petak 9. rujna s početkom u 19 sati na lokaciji Kuća bez krova održat će se Live performans + kino projekcija/Audio vizualni kolektiv Palme. U subotu 10. rujna u 10 sati u Kući bez krova počinje arhitektonska radionica za djecu i roditelje pod nazivom "Nestajanje ili postojanje". Potom u 13 sati na Terasi tržnice(Robna kuća) započinje okrugli stol pod nazivom "Scenarij: javni čovjek – javni prostor" - okrugli stol, a gostuju Irena Boljunčić, Edgar Buršić, Emil Jurcan, Krešimir Krolo i Nikola Vojnović.

U 15 sati na Terasi je na rasporedu društvena igra "Naslov nepoznat", a u 20 sati započinje Dj set i plesni performans Ivane Vratarić /Udruga BukaNoise. U nedjelju 11. rujna u 11 sati ponovno na Terasi, održat će se literarna matineja s Bojanom Žižovićem, a u 15 sati na istoj lokaciji slijedi društvena igra. Vrhunac događanja zasigurno je nedjeljna kino akcija Dalibora Martinisa na parkingu u sklopu bivšeg kina Beograd koja započinje u 19 sati, nakon koje slijedi kino after na Terasi robne kuće s početkom u 21 sat. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter