Zaboravljena rimska carica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticka zajednica opcine Kaštelir-Labinci godinama unatrag tijekom ljetnih mjeseci petkom prireduje mali poljoprivredni sajam. Na gradskom se placu ispred župne crkve podno stare lipe okupe vrijedni poljoprivrednici ovog kraja i domacice koje svim zainteresiranima nude svoje proizvode po promotivnim cijenama, od kruha pecenog ispod peke do ukusnih marmelada, džemova, kompota, kolaca…

"Želimo našim ljudima, ali i brojnim turistima koji odsjedaju u opcini i okolnim mjestima ponuditi proizvode koji su tipicno lokalni i koje nece moci naci u ugostiteljskim objektima. Tako smo krenuli s jagodama, trešnjama, a ovog puta ponudili smo i razlicita jela od murve, vocke koja je nekada bila stalna u svakom ovdašnjem domacinstvu, a koja se, smatram potpuno neopravdano, sve više istiskuje iz naših kuca i jelovnika", direktorica TZ-a Nevenka Kocijancic.

Tako se na kaštelirskom trgu moglo kušati odlicno meksikansko jelo »pileca prsa u pikantnom umaku od murvi« što ga je pripremila Nevenka, ukusan Majin kolac od murvi, Esterin osvježavajuci frape te marmelade i džemovi vrijednih domacica.

Murva (dud), mala zaboravljena vocka mediteranskih krajeva, listopadno je drvo koje može narasti i do 20 metara visine, stablo je stameno, kvrgavo i vrlo slikovito, cest slikarski motiv. Osim odlicnog soka, od murve se može napraviti i vino, marmelade i cajevi, a od drva se izraduju stupovi i kolci koji se koriste u vinogradarstvu, odnosno za izradu bacava. Povijest murvina ploda duga je, rado se spominje u pisanim tekstovima stare Grcke i Rima. Vergilije je opisuje kao najpametniju biljku jer zadnja propupa cekajuci toplo vrijeme, a kada propupa ucini to tijekom samo jedne noci. Biljka je posvecena božici Minervi. Murva u sebi sadrži brojne za organizam korisne tvari. U narodnoj medicini sirup se koristi za snižavanje povišene temperature, a u kombinaciji s trešnjom koristi se kod upale krajnika, želucanih tegoba i šecerne bolesti. Medene crne ili bijele bobice, nekada odlican desert za djecu i odrasle, a poslije sastavni dio stocne hrane, danas su, nažalost, tek dvorišno smece na koje se skupljaju muhe i pcele, a automobilske gume ostavljaju ljubicasti trag.

Kolac od murvi
Sastojci:
2 jaja, 2 dcl šecera, 2 dcl ulja, 2 dcl brašna, 3 dcl kukuruznog brašna, 1 pecivo, 1 vanilin šecer, 1,5 kg opranih i od peteljki ocišcenih plodova murve.
Priprema:
sve zajedno umutimo i sipamo u nauljeni lim, na vrh posložimo murve i stavimo u pecnicu, pecemo 30-40 minuta dok se ne napravi zlatnožuta korica, a kolac se pocne odvajati od lima, kada se ohladiti, posipamo ga šecerom u prahu.

Frape od murvi
U mikser stavimo ocišcene i usitnjene jabuke, jednu mrkvu, 100 grama od peteljki ocišcenih plodova murve, 1,5-2 dcl hladnog mlijeka, izmiksamo i napitak je spreman.


Podijeli: Facebook Twiter