"Zaboravio" vratiti posuđeni novac

Ilustracija (M. SARDELIN)
Ilustracija (M. SARDELIN)

Bivšem pravosudnom policajcu M. P. iz Pule nastavljeno je jučer suđenje na bujskom Općinskom sudu u Bujama zbog 12 kaznenih djela prijevare, od čega su dva dijela ostala na pokušaju. Optužnica ga tereti da je od travnja 2011. godine do početka rujna 2012. godine prijevarama došao do 108 tisuća kuna. Na prvoj glavnoj raspravi je M. P. izjavio da se ne osjeća krivim.

Jučer su saslušana trojica svjedoka među kojima i liječnik koji je optuženom svojevremeno posudio 2.000 kuna da bi ovaj navodno podmirio dug za telefonski račun majke. Liječnik je kazao da mu nije do novaca, te da je optuženi, s kojim je na pulskom sudu često dolazio u kontakt, izigrao njegovo povjerenje.

Svjedok iz Austrije koji smatra da mu optuženi treba vratiti 7.500 kuna, ispričao je da mu je dao 500 eura da bi mu ovaj, budući da je on sutradan morao otputovati u Austriju, u sudskoj pisarnici predao dokumente i izvadio vlasnički list za parcelu kupljenu u Marčani. Kazao je da mu je u gužvi pred sudskom prijavnicom prišao pravosudni policajac i pitao ima li kakvih problema te se ponudio da mu riješi dokumentaciju. Razmijenili su brojeve telefona, dao je mu je 500 eura te je optuženog nazvao po dolasku u Austriju. M. P. mu je rekao da je s dogovorom sve u redu i kasnije se više nisu čuli. Muškarac iz Austrije potom se malo raspitao i doznao da je pravosudni policajac završio iza rešetaka. Na pitanje odvjetništva, na temelju čega je imao povjerenja u optuženika, svjedok je odgovorio protupitanjem "u koga ću imati povjerenja ako ne u grb i hrvatskog policajca". Ovaj svjedok od optuženog potražuje 7.500 kuna jer je na koncu za uknjižbu i obnavljanje cijele dokumentacije morao potrošiti dodatnih 4.000 kuna.

Posljednji svjedok, muškarac iz Valbandona optuženom je posudio 2.000 eura jer mu se požalio da mu je majka jako bolesna. Kada je nedugo nakon toga došao na sud, M. P. nije bio na ulazu, a ubrzo je saznao da je pritvoren pa je otišao na policiju prijaviti prijevaru. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter