Zaboravili na pješake

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mještani Štrmca i Dubrove, okupljeni u gradansku inicijativu koju predvodi Elio Ilic, zatražili su od Hrvatskih cesta te politickih struktura da u projekt aktualne sanacije tog dijela državne prometnice ukljuce izgradnju nogostupa koji bi ta naselja povezao s oko dva kilometra udaljenim Labinom. Predlažu trasu od restorana Ferali do spoja na šetnicu u labinskom kvartu Marcilnica.

Zahtjev koji, uz Ilica, potpisuje i predsjednik mjesnog odbora Miljenko Peršic poslali su i nacelniku Opcine Sv. Nedelja Srecku Mohorovicu, labinskom gradonacelniku Tuliju Demetliki te saborskom zastupniku Marinu Brkaricu. Pojašnjavaju da njihova naselja s industrijskom zonom, trgovackim centrom, parkom, kulturnim, zabavnim i rekreacijskim sadržajima ubrzano izrastaju u pravo predgrade Labina, što povlaci i vecu cirkulaciju prometa, poglavito ljeti.

"Sve se to odvija na glavnoj cesti, cija rekonstrukcija samo što nije pocela, pa bi odgadanje izgradnje nogostupa ostavilo upitnom sigurnost sudionika u prometu, posebno pješaka. Ucenici iz Štmca i Dubrove iz Labina stopiraju buduci da doma pješke ne mogu zbog izuzetno opasne prometnice na kojoj su pješaci vec stradavali. Vjerujemo da ce politicke strukture i prometna struka uciniti sve da isprave ovaj veliki propust", navodi se, izmedu ostalog, u zahtjevu gradanske inicijative.

Podsjecaju na cinjenicu da je mjesni odbor još prije 15 godina tražio izgradnju nogostupa, odnosno šetnice, ali je uvijek bilo porucivano da ce se problem riješiti prilikom rekonstrukcije prometnice. Kao svijetli primjer isticu u posljednje vrijeme sanirane državne ceste od Vozilici do Brseca te od Kršana do Gracišca, gdje su izgradeni nogostupi i ugibališta.


Podijeli: Facebook Twiter