Zaboravili bujskog učenika na sajmu u Zagrebu!

Ilustracija (Darko TOMAS/CROPIX)
Ilustracija (Darko TOMAS/CROPIX)

"Halo, gdje mi je dijete", pitala je razrednicu majka 11-godišnjaka iz Buja koji je zajedno sa ostalim školarcima bio na jednodnevnom izletu u Zagrebu. Odgovor razrednice je bio "tu je negdje, igra se na snijegu".

Problem je što se nažalost dječak nije igrao na snijegu već je ostao na info-pultu Interlibera na zagrebačkom Velesajmu te tražio način na koji može stupiti u kontakt sa svojim roditeljima. Srećom, snašao se i uspio je doći u kontakt sa roditeljima i priča na koncu ima sretan kraj. Ostalim učenicima je sugerirano da ne šire priču već da roditeljima jave da će radi tehničkih problema, kasniti. Od dva autobusa, jedan se vratio u Buje oko 22 sata, a drugi iza 1 sat ujutro. Povratak je bio planiran za 21 sat.

Nitko nije brojao

Što se zapravo dogodilo 11. studenoga u Zagrebu i na povratku kući? Naime, brojni učenici Osnovne škole Mate Balote iz Buja, njih 70, u petak su otišli put Zagreba na Interliber, zajedno sa sedam nastavnika i ravnateljicom Rosanom Jović. Grupa učenika je otišla primiti Zlatnu povelju HRT-a za pobjednički školski vrt, u koncertni studij Zvonimir Bajsić Hrvatske radiotelevizije, a dio je bio na sajmu. Do tog razdvajanja sve je proteklo u najboljem redu, a ubrzo je došlo i vrijeme za povratak kući, u Buje.

Prilikom odlaska sa sajma očito je da učenici nisu najpreciznije prebrojavani u autobusima, već su krenuli uz kratko i brzo pitanje "jesmo li svi?". Nitko nije primijetio da je na krcatom sajmu ostao jedan učenik. Putovali su autoputom prema Bujama i nakon što su prevalili pola puta zastali su radi okrijepe ali i radi zimskih radosti jer je bilo napadalo snijega na odmaralištu Ravna Gora. U jednom je trenutku razrednica dobila telefonski poziv od majke, koja je pitala za dijete. Nakon toga je uslijedio košmar.

Razgovarali smo sa ravnateljicom Jović koja nam je kazala da joj je žao zbog cijele nesretne situacije te nam je opisala što se događalo toga dana, a potvrdila je da je policija već kontaktirala  školu.

- Moram priznati da se dogodio propust za što će biti poduzeti adekvatni koraci i sankcije. Ujedno se ispričavam svim roditeljima, a pogotovo roditeljima dječaka. Naime, nakon razgledavanja sajma sva su djeca iz paviljona otišla do parkirališta s autobusima nakon prebrojavanja. No, to se nažalost događalo van autobusa, a ne unutra, kaže Jović.

Poziv uznemirene majke

- I to se sve događalo u žurbi jer je bilo užasno vrijeme. Propust je upravo tu što djeca nisu prebrojavana unutar autobusa kada bi bilo uočeno da jedan nedostaje jer onda nemaju mogućnosti nigdje otići. Krenuli smo na put i stali na Ravnoj Gori gdje su djeca vidjevši snježni pokrivač iskoristila vrijeme za igru. Ni tada nismo znali da nam fali dijete, priča ravnateljica.

- Svijet nam se srušio kada je djetetova majka nazvala razrednicu Barbaru Čaleta Markežić i pitala za dijete. Tada smo odmah pokrenuli sve u našim moćima radi rješavanja problema. Budući da je bilo oko 19.30 sati, a sajam zatvara vrata u 20 sati, trebalo je brzo pronaći rješenje. Uglavnom, uspjeli smo preko našeg autobusera Črnja toursa riješiti problem. Oni su u Zagrebu dignuli njihovog vozača koji je otišao na sajam i pokupio dijete te ga dovezao u Ravnu goru, do nas. Potom su stigli roditelji koji su preuzeli dijete i odvezli kući. Dječak je u ponedjeljak redovno došao u školu i dobro je. Trenutno nad njim obavljamo nadzor radi utvrđivanja ako mu je potrebna kakva pomoć. Naravno da dječak ne zna za to, niti ga netko gnjavi jer ne želimo da osjeti i taj teret, kaže nam Jović. (Mateo SARDELIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter