Zaboravi privatno - služi javno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Puli u dvorani veleucilišta Addenda poceo projekt Transparency International Hrvatska - "Civilno društvo i javne institucije - partneri u sve vecoj transparentnosti putem razrade i primjene mjera sprjecavanja sukoba interesa".

U projektu eminentni strucnjaci za sprjecavanje sukoba interesa predstavljaju europska iskustva na tom podrucju te se obraduje i hrvatska problematika s posebnim naglaskom na slucajeve iz prakse i statisticke podatke o zabilježenim slucajevima sukoba interesa od stupanja na snagu Zakona o sprjecavanju sukoba interesa. Projektom se izravno doprinosi konzistentnom prepoznavanju i rješavanju situacija sukoba interesa na svim razinama javne uprave.

- Nastojimo educirati lokalne dužnosnike, medije i nevladine udruge što je sve sukob interesa i kako ga izbjeci. Sam Zakon o sprjecavanju sukoba interesa nije carobni štapic, njegovo postojanje ne znaci da ce se korupcija iskorijeniti, ali koristan je alat koji odvaja privatni interes od javnog. "Zaboravi privatno - služi javno", rekao je Nikola Kristic, predsjednik Transparency International Hrvatska, istaknuvši da ova institucija vec dugo suraduje s Istarskom županijom za koju je rekao da je jedna od najtransparentnijih u državi.

Upravo stoga istarski župan Ivan Jakovcic istaknuo je velik stupanj otvorenosti i komunikacije s gradanima, ali i spremnost da se usvoje nove ideje i educira za još bolje upravljanje lokalnim jedinicama.

- Uvijek smo spremni dati izjavu medijima ili bilo koji dokument poslovanja. Jednako tako znam da su naše brojne jedinice lokalne samouprave krajnje otvorene prema gradanima, osobno, komuniciram s gradanima preko elektronske pošte. Veoma nam je važan rad nevladinih udruga koje pomno prate naš rad. Ponekad nam se razmišljanja ne podudaraju, ali one su itekako važne za civilno društvo. Uostalom, Istarska županija je prva osnovala Zakladu za razvoj civilnog društva, i to bez ikakvog upliva politike u njen rad. Ta zaklada financira razne nevladine udruge, rekao je Jakovcic, istaknuvši da mu je važno da se usvoje zakonske regulative koje prakticira zapad obzirom da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju pitanje dana. (G. ROJNIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter